Paleta u plavom« Katice Augustinović – otvorena izložba u knjižnici

U Gradskoj knjižnici »Franjo Marković« u petak navečer otvorena je izložba slika križevačke slikarice Katice Augustinović koja je na ovom istom mjestu svoje radove izlagala i 2018. godine. Nakon akvarela, ovoga puta križevačkoj likovnoj publici ponudila je nešto novo, otočiće okružene plavetnilom.

Ravnateljica Gradske knjižnice »Franjo Marković« Marjana Janeš Žulj uvodno je istakla da joj je zadovljstvo što mogu ponovo ugostiti slikaricu i njene nove radove pokazati posjetiteljima. Iz životopisa slikarice kazala je da je Katica Augustinović od 1976. godine bila članica tadašnje križevačke likovne udruge Likovnog ateljea iz kojeg je nastao Križevački likovni krug te izlaže svoje radove na 50-tak skupnih i nekoliko samostalnih izložbi radeći u različitim tehnikama: ulje, jajna tempera,suhi pastel i sitotisak.

Nakon nekoliko godina pauziranja, 2006. godine ponovo se uključuje u likovni život Križevaca te je članica Križevačkog likovnog kruga i Likovne sekcije Podravka 72 – KUD-a Podravka iz Koprivnice. Slika u tehnici akvarela i izlaže na skupnim i samostalnim izložbama u Križevcima, Koprivnici,

Betini, Murteru, Kutini, Bjelovaru, Varaždinskim Toplicama, Popovači, Vrbovcu i Zagrebu.

Govoreći o slikarskom opusu Katice Augustinović, dr. sc. Zdenko Balog istakao je da svatko tko prati križevačku likovnu scenu identificira njen slikarski rad s akvarelom kojim se više puta predstavila i u kojem je postigla zaista impresivne dosege.

– « I kada se činilo da vrijedna križevačka akvarelistica može čitav svoj opus usavršavati i varirati postignute likovne idiome, koji su u jednom trenutku postajali prepoznatljivi, otvara se temeljito novo poglavlje, prozračne treperave prostore Križevaca i Betine zamjenjuju pastozna akrilna platna sasvim novih motiva. Razvedeni šibenski arhipelag, mnoštvo otoka i otočića, čije se sivilo i maslinasto zelenilo pod prizmom slikarskog pogleda razlažu u neslućeni spektar, uvaljan u plavetne dubine koje za slikaricu postaju »novo bijelo« , koje predstavljaju obligatnu, gotovo neutralnu podlogu cijelog ovog novog opusa, toliko je novu u slikaričinom opusu i tako snažan zaokret od svega što znamo o njenom opusu, da imamo priliku s užitkom uroniti u nešto potpuno novo. « – navodi u predgovoru kataloga za izložbu dr. sc. Zdenko Balog.

Slikarica Katica Augustinović zahvalila je svima koji su pomogli održavanju ove izložbe i koji prate njen rad, a izložbu je otvorio pročelnik Upravnog odjela

za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel.

U Gradskoj knjižnici »Franjo Marković« izložba se može razgledati do 4. prosinca