Predstavljene ilustracije slikara Franje Matešina

Posjetitelji Gradske knjižnice “Franjo Marković” mogu ovih dana vidjeti izložbu ilustracija trilogije “Izgubljeni snovi” slikara Franje Matešina iz Bojane kod Čazme. Autor je diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1994. godine, a u Bojani je 2002. godine otvorio galeriju. U njoj je od 2008. godine izložen stalni postav njegovih likovnih radova. U okviru programa Galerije Matešin postavljaju se likovne izložbe, izvode koncerti i predstave, prikazuju filmovi, održavaju razne radionice, tečajevi, promocije te druge kulturne, zabavne i sportske manifestacije. Zadnju nedjelju u srpnju organizira se “Dječji dan”, a u prosincu “Božić u Bojani” kao tradicijsko događanje.

Franjo Matešin do sada je sudjelovao na 152 skupne izložbe i radio na 76 javnih projekata. Imao je 77 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Napisao je 8 knjiga i o njemu je snimljeno 5 dokumentarnih filmova.

Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Matice hrvatske i DVD-a Bojana.

Križevčani su njegove slike imali prilike već vidjeti u našoj sredini na izložbama, a sada u vrijeme otvorenosti knjižnice mogu razgledati izložbu ilustracija.

ji/radiokrizevci.hr