U knjižnici predstavljena znanstveno-fantastična trilogija “Izgubljeni snovi” Franje Matešina

U Mjesecu hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” Križevci u ponedjeljak jpredstavljena znanstveno-fantastična trilogija Franje Matešina Izgubljeni snovi.

Uvodno se obratila ravnateljica Gradske knjižnice “Franjo Marković” Marjana Janeš Žulj koja je izrazila zadovoljstvo što se ova trilogija predstavlja Križevčanima, a zatim je prikazan kraći film, odnosno video najava “Izgubljenih snova”.

O trilogiji je govorio autor Franjo Matešin, a moderirao je Josip Petrlić Pjer, dok je tekstove iz trilogije čitala Ljiljana Petrlić. Pjesme iz knjiga  izvodile su skladateljica Tatjana Vorel (na klaviru) te sopranistica Tea Zec.


Izgubljeni snovi trilogija je pisana u obliku scenarija za film, a vodi nas u detaljno razrađen svijet izmišljene republike Eukon, počevši s godinom 5007, drugi dio 5012 i treći dio 5023 godine. Priče su to o malim ljudima koji žive svoju stvarnost u dalekoj budućnosti, o borbi malih pojedinaca protiv tiranije, prati živote zanimljivih likova, probleme i događanja u tom vremenu. Kako se ističe, Franjo Matešin kao i na svojim slikama, i u knjigama ima smisao za detalje i to je jedinstveni projekt na kojem je autor radio preko 15 godina.

Ovaj znanstveno-fantastični projekt se pokazuje izvrsnim za scenarij, te postoji rad na animaciji i snimateljskom planu, odnosno video-materijal, no za sada Izgubljeni snovi izlaze pred širu publiku kao književni tekst.

ji/radiokrizevci.hr