Susret: Martina Valec – Rebić i Sandra Poštić – svoj posao ne bi mijenjale

Porazgovarali smo s dvije prosvjetne djelatnice Osnovne škole “Ljudevita Modeca”  Martinom Valec – Rebić i Sandrom Poštić koje se, svaka u svom  predmetu obrazovanja, trude učenicima pružiti što više znanja i zanimanja za hrvatski jezik i glazbu. Obje su ovogodišnje dobitnice nagrade Ministarstva znanosti i obrazovanja za izniman doprinos struci u mentorstvu učenicima na natjecanjima, održanim predavanjima, radionicama i edukacijama, objavljenim stručnim člancima, nastavnim materijalima i obrazovnim sadržajima te radu na unaprjeđenju rada škole.

Profesorica glazbene kulture Sandra Poštić kaže da je u ovu profesiju krenula slučajno.

-“Najprije sam studirala pravo, međutim igrom slučaja počela sam raditi u školama i svidjelo mi se tako da sam upisala Glazbenu akademiju u Puli i ostala u školi raditi posao koji volim i u kojem uživam te ga ne bih mijenjala niti za što na svijetu.”- kaže Sandra Poštić.

Ističe da je za takav posao potrebno puno motivacije, ideja, kreativnosti,

maštovitosti i strpljenja da bi se došlo do rezultata. 

-»Posao je lijep, dani prolaze u stvaralaštvu, kreativnosti, ne samo da učimo nego se družimo, upoznajemo, proširujemo svoje vidike. U Križevcima je jako puno talentirane djece u svim poljima, ne samo u glazbi nego općenito u umjetnosti, kulturi, sportu. Mislim da se s njima puno radi na svim poljima i možemo biti na to ponosni.« – ističe Sandra Poštić.

Osim s djecom u glazbi radi i sa starijim osobama te vodi zbor umirovljenika križevačke Udruge umirovljenika. 

-»Već preko 20 godina vodim zbor umirovljenika što je krenulo slučajno i razvilo se u nešto  dugoročno. Mislim da im se time uljepšava taj dio treće dobi i uživaju u tome.« – izjavila je Sandra Poštić.

Martina Valec Rebić također je svestrana u svom dijelu posla, ali i izvan toga.  Profesorica je hrvatskog jezika u Osnovnoj školi Ljudevita Modeca.

-»Čini mi se da sam ostvarila svoj dječji san. Oduvijek sam sanjala da ću biti učiteljica iako sam u osnovnoj školi više voljela prirodne predmete. No, otkrila sam ljepotu hrvatskog jezika i završila na Filozofskom fakultetu na kroatistici te završila hrvatski jezik i fonetiku. Vodim i neke grupe, puno se bavim darovitim učenicima koji žele pored redovne nastave raditi i malo više. Vodim glagoljaše, novinarsku družinu, povremeno i literarne grupe. Moj predmet pokriva dosta široko područje pa su tu osim jezika i književnost i umjetnička područja kao što je literarni izraz, novinarski, često radimo priredbe. Dobra smo ekipa u školi i nadopunjujemo se.« – ističe Martina Valec Rebić.

Martina je aktivna i u Ogranku Matice hrvatske Križevci gdje je potpredsjednica. Ogranak je jedan od najaktivnijih u Hrvatskoj po svojim programima i tu Martina Valec Rebić također daje svoj doprinos. 

Na pitanje da li je teško raditi s djecom, Sandra Poštić kaže da to iziskuje puno energije i razmišljanja kako pristupiti učenicima.

-»Nastava nije problem, to prirodno teče, međutim sve što se radi izvan toga  iziskuje puno vremena i truda. Upravo je i čar toga posla da radom u izvannastavnim aktivnostima i projektima zapravo odgajamo djecu i stvaramo buduće mlade kulturne ljude, buduće intelektualce i proširujemo im vidike na svim poljima.! – kaže Sandra.

– »Nije to takav posao da maknete papire dok završite zadatak i to je gotovo. Mi cijeli dan razmišljamo o svojim učenicima, stalno radimo i na sebi da budemo bolji, usavršavamo se, tražimo neke nove načine i tehnike, nove metode da dopremo do naših učenika. Danas je jako teško konkurirati medijima, ne možemo biti toliko zabavni kao neki film, igrica, društvena mreža. Nastojimo doći do učenika, osvijestiti da nije život samo igra, da ne može sve biti lagano nego se treba potruditi i za prave stvari žrtvovati sebe i svoje vrijeme. Tada je i nagrada veća. Iz svoje struke mogu poručiti roditeljima da potiču djecu na čitanje jer time ona otkrivaju nove svjetove. Tako će biti i kreativniji i tolerantniji, empatičniji, bolje će se izražavati. To je moja poruka u ovoj Godini čitanja« – dodala je Martina Valec Rebić.   

Ideja za nove projekte imaju, pa usprkos pandemiji COVID-19 uspješno ih ostvaruju i planiraju dalje kako bi se kod učenika razvilo zajedništvo i želja za učenjem novoga.

ji/radiokrizevci.hr