U 2022. na naplatu stiže 24,5 mlrd. kuna obvezničkog duga ‘plus’ 7,3 mlrd. kredita

Saborski zastupnici odradili su raspravu o prijedlogu rebalansa ovogodišnjeg proračuna koji će slijedom korekcija prihodne i rashodne strane rezultirati povećanjem planiranog manjka.

Na razini samog državnog proračuna novi je plan deficit od 19,7 umjesto 17 milijardi kuna koliko se predviđalo lipanjskim rebalansom, a za približno isti iznos (nešto više od 2,6 milijardi) povećava se i manjak općeg proračuna, i to kao rezultat nešto većeg planiranog manjka lokalne države i istodobno blago povećanog viška kod izvanproračunskih fondova.

Unatoč većem proračunskom deficitu u odnosu na donedavni plan, do kraja godine to neće značiti potrebu za dodatnim zaduživanjem, objasnio je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

Operacije financiranja za ovu godinu su odrađene, kaže, a do kraja godine preostale su tek dvije redovne aukcije trezorskih zapisa. Povećani deficit uglavnom će se pokriti manjim prijenosom depozita u narednu godinu.

U Katančićevoj se tako u pogledu financiranja već polako okreću idućoj godini u kojoj državi dospijeva znatno veći iznos dugova nego ove godine, a usto treba financirati i planirani deficit koji je u državnom proračunu za 2022. projiciran upola niže od ovogodišnjeg (plan predviđa 9,33 milijarde).

Mimo pokrivanja manjka, za što će trebati manje zaduživanja, potrebe financiranja po dospijećima starih dugova dogodine se znatno povećavaju. U prvom redu to se odnosi na otplate, j. refinanciranja obvezničkog duga, dok su obveze za otplate glavnice uzetih kredita i zajmova nešto manje nego u ovoj godini. Otplate dugova po izdanim obveznicama ove su godine iznosile oko 13,8 milijardi kuna (s tim da je novim izdanjima povrh otplata pokriven i dio deficita), a iduće godine na naplatu stižu tri domaće i jedna međunarodna obveznica u ukupnom iznosu 24,5 milijardi kuna. Pri njihovu refinanciranju ponovno se planira novim obveznicama pokriti i dio proračunskog manjka pa se obveznicama planira prikupiti ukupno 32 milijarde kuna.

im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay

Izvor: poslovni