Vlada ukida ograničenje na cijene goriva? Nova varijanta virusa srušila cijene nafte

Nafta je tijekom vikenda potonula za nevjerojatnih 12 posto, najviše od prošlogodišnjih turbulencija na početku epidemije. To bi moglo potaknuti hrvatsku vladu da ukine ograničenja na cijene goriva. Trenutno ona važe samo za eurosuper 95 i eurodizel, dok se za benzine s više oktana i sva premium goriva cijene formiraju slobodno

Laka nafta u SAD-u pala je ispod 70 dolara, što je najniža razina u posljednjih jedanaest tjedana. Tržište nafte je već prethodnih dana bilo pod udarom neizvjesnosti nakon što su najveći potrošači pristali osloboditi svoje strateške rezerve nafte. SAD je zato odlučio na tržište plasirati naftu iz rezervi u koordinaciji s Japanom, Južnom Korejom, Kinom, Indijom i Velikom Britanijom.

Kina je poručila da već priprema novu dražbu nafte iz strateških rezervi, nakon one u rujnu, naglasivši da će je prilagoditi svojim potrebama. Puštanje u promet nafte iz rezervi vjerojatno će rezultirati osjetno većom ponudom u idućim mjesecima, rekao je izvor u OPEC-u na temelju analize stručnjaka koji savjetuju ministre zemalja-članica. 

Odbor Ekonomske komisije očekuje u prosincu višak od 400 tisuća barela dnevno, koji bi u siječnju trebao porasti na 2,3 milijuna barela dnevno u siječnju, te na 3,7 milijuna barela dnevno u veljači ako zemlje potrošači nastave s planiranim plasmanom, rekao je izvor u OPEC-u.

Im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay

Izvor: tportal