Vlasnici malih benzinskih postaja: “Zbog Vladine odluke smo na rubu propasti”

Vlada RH smatra kako ograničavanje cijena naftnih derivata nema posljedica za poduzetnike, no većina malih i srednjih distributera ima velike gubitke i štetu donošenjem te odluke, upozoravaju iz Udruge Glas poduzetnika (UGP)

‘Ovim putem želimo upozoriti na odluku Vlade RH o fiksiranju cijena naftnih derivata budući da je tom odlukom direktno ugrozila male i srednje poduzetnike. Naime, ulaskom u EU 2013. godine i liberalizacijom tržišta došlo je do tržišne utakmice kojom se marža od 1,20 – 1,40 kuna u 50 posto iznosa prelila na kupce, odnosno marže distributera su 0,50 – 0,60 kuna po litri jer se ostatak pripadajuće marže vraća gospodarstvu, te je prema tome okviru Vlada RH donijela odluku o fiksiranju maloprodajne cijene goriva.

U ovome trenutku mali i srednji distributeri zapošljavaju 1500 ljudi te članovi njihovih obitelji žive od dohotka koji je veoma mizeran ili su čak u gubitku. Problem je taj što odluka Vlade RH stavlja sve subjekte u velike gubitke, uništava financijski imidž pred bankarskim institucijama te zaustavlja bilo kakve daljnje investicije. Prema tome, ako se odluka produlji nakon 15.11., upitna je opstojnost mnogih malih i srednjih poduzetnika’, poručili su iz Udruge Glas poduzetnika.

Veliki distributeri imaju više prostora u maržama da izdrže ovu situaciju makar je važno napomenuti kako i oni trpe velike gubitke. Prema tome, stavljeni su u veoma nezadovoljavajući tržišni položaj. Ističemo da nije istina, kao što Vlada RH tvrdi, da ne postoji šteta, a ni trošak zbog ograničavanja cijene goriva, već upravo suprotno – mali i srednji poduzetnici su na rubu propasti. Mnogi se brinu za svoju egzistenciju te ako se ova odluka produlji na još mjesec dana, mnogi će morati staviti ključ u bravu’, ističu iz UGP-a.

im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay

Izvor: tportal