Likovna izložba – Tatjana Kreštan u knjižnici

Izložba – Tatjana Kreštan

Gradska knjižnica “Franjo Marković” Križevci, 3. – 31. prosinca 2021.

Tatjana Kreštan na izložbi u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ Križevci predstavlja svoje recentno likovno stvaralaštvo. Glavna preokupacija i dalje je pejzaž, ljepota prirode koja autoricu iznova iznenađuje i zadivljuje. U želji da prisvoji neki detalj te ljepote, ona poseže za svojom autentičnom i prepoznatljivom paletom i bilježi svoje osjećaje dinamičnim mrljama živih i energičnih boja.

Nakon ciklusa „Cvjetne slagalice“ i nadalje je zanima tema cvijeća. Ono je sada prisutno kao nezaobilazan dio veduta primorskih gradića ili kao dokaz pobjede života u kamenitom krajoliku. Prizor cvatnje ljekovitog bilja na oskudnoj zemlji vraća čovjeku vjeru u život i smisao.

Radovi se stilski kreću od figurativnih i impresionističkih prikaza pa sve do apstrakcije. Izložen je 41 rad u tehnici akrilika na papiru i platnu te ulja na platnu i lesonitu. Posebnost ove izložbe su minijature koje dosad nije izlagala, a koje korespondiraju s ostatkom izložbe i predstavljaju detalje i razradu pojedinih motiva.

O AUTORICI

Tatjana Kreštan rođena je 1971. godine u Garešnici. Diplomirala je kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i knjižničarstvo. 

Samostalno izlaže od 1990. godine i dosad je ostvarila tridesetak samostalnih izložaba i brojne skupne nastupe. Sudjelovala je u sazivima humanitarnih likovnih kolonija u zemlji i inozemstvu. Izlagala je u Zagrebu, Splitu, Požegi, Virovitici, Bjelovaru, Garešnici, Dugom Selu, Kutini, Varaždinu, Sisku, Đurđevcu, Karlovcu, Daruvaru, Novoj Gradiški, Križevcima i drugim gradovima. Zapaženiji ciklusi su joj Buđenje (2001.), Putokazi (2004.), Kolaži sjećanja (2008.) i Cvjetne slagalice (2016.). Živi i radi u Bjelovaru.

Članica je likovne udruge HDLU Zagreb: https://likumzg.wordpress.com/tatjana-krestan/