„Međunarodni dan osoba s invaliditetom,,- 3. prosinca

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se svake godine 3. prosinca.  Ovogodišnji moto  je „Vodstvo i sudjelovanje osoba s invaliditetom prema uključivom, dostupnom i održivom svijetu nakon bolesti COVID-19 “, dok je sam simbol predstavljen  logom UN-a uz plavu riječ crvenog početnog slova E na engleskom jeziku – „Enable“ – što znači “omogućiti.

Zadnjih mjeseci se suočavamo s „novim normalnim“ stanjem svakodnevnice vezanim za pandemiju zbog koje nam se puno toga promijenilo. Svih ovih godina dok smo obilježavali 3.prosinca – Međunarodni dan osoba s invaliditetom, izlazili smo iz svojih domova na ulice,  na trgove, u parkove, u institucije i na druga javna mjesta kako bismo bili vidljivi. Željeli smo ukazati da imamo niz potreba uzrokovanih invaliditetom, ali da nas to ne sprječava za sudjelovanjem u zajednici i dijeljenjem svih sadržaja koje koriste i svi ostali građani. 

Ova godina je po svemu specifična. Između ostaloga kretanje, koje nam je i prije predstavljalo izazov samo po sebi, postalo je sigurnije ako se „ne krećemo“. Sintagma „ostani doma“ postala je jedina sigurna opcija za očuvanje zdravlja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju. Ove godine ne izlazimo među naše sugrađane kako bismo ih senzibilizirali i osvijestili za izazove s kojima se suočavamo, nego izlazimo elektronički pred Vas, ljude koji svatko na svoj način kreira politiku invaliditeta kao i politiku naše zemlje.

Svim osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju čestitamo Međunarodni dan osoba s invaliditetom!“