Osmaši O.Š. Sveti Petar Orehovec uče o EU kako bi se pripremili za posjet EU parlamentu u Bruxellesu

Kako konkretno EU naš život čini boljim, učenici 8.b razreda O.Š. Sveti Petar Orehovec učili su na radionici 29. 11. Ova i ostale radionice o EU koje će se održati u 8.a i 8.b razredu dio su pripreme za posjet EU parlamentu u Bruxellesu. Posjet je planiran u sklopu Erasmus+ projekta “Let s Think Sustainably”.

Najmanje četiri tjedna godišnjeg odmora sve članice EU moraju osigurati zaposlenima unutar svojih država. Sve zemlje EU moraju se pridržavati jedinstvenih propisa koji obuhvaćaju sve faze proizvodnje i distribucije hrane. Isto tako sve zemlje EU moraju se pridržavati EU Zelenog plana te npr. zato više niti u jednoj EU zemlji nema prodaje i proizvodnje čaša, tanjura i ostalog plastičnog pribora za jednokratnu upotrebu.

O tim i drugim promjenama u svakodnevnom životu građana nakon priključenja EU učili smo na satu razredne zajednice 29.11.
O povijesti i funkcioniranju EU učimo kako bismo se pripremili za posjet Europskom parlamentu u Bruxellesu. U posjet EU parlamentu ići će 5 učenika iz naše škole zajedno s učenicima iz partnerske škole iz grada Sachsenheim iz Njemačke. Oni su ove školske godine naši partneri u projektu Let s Think Sustainably”. Prema utvrđenom planu, kod naših partnera trebali bismo boraviti tri dana krajem ožujka, a tamo će nam se pridružiti i naši eTwinning partneri iz Grčke, Italije i Španjolske i zatim ćemo svi zajedno na dvodnevni put u Belgiju gdje ćemo posjetiti EU parlament.

Do našeg puta još trebamo naučiti dosta toga o EU, ali i pripremiti radijske priloge o održivim aktivnostima koje smo već počeli provoditi u školi. Jedan od priloga bit će i o akciji prikupljanja čepova i papira koje provodimo ovaj tjedan.

/Anastazija Blagaj, 8.b ; foto:S.L./