Prijevare putem internet kupovine – građani budite oprezni!

Početkom prosinca ove godine oštećeni 53-godišnjak je putem internet oglasnika pronašao i dogovorio kupnju brodice te nepoznatoj osobi u inozemstvu uplatio više desetaka tisuća kuna. Brodica nije isporučena niti je oštećenome vraćen novac.    
 
Također, unazad više dana oštećeni 58-godišnjak je putem internet oglasnika pronašao i dogovorio kupnju utovarivača te nepoznatoj osobi u inozemstvu uplatio više desetaka tisuća kuna. Oštećeni je naknadno saznao da tvrtka ne postoji.

Dobro je podsjetiti

Internet prijevare

Policija upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.

Kad kupujete online/putem interneta provjerite web stranicu, nikad ne koristite veze dobivene elektronskom poštom ili preko društvenih mreža. Podatke unosite isključivo izravno na sigurnim internetskim stranicama.

Ne šaljite novce nepoznatom, ako ne biste novac dali osobi koju ste slučajno sreli na ulici, ne činite to ni na internetu. Ako je moguće, zadržite pravo da prvo primite robu. Prije plaćanja razmislite dvaput, provjerite da li ste razumjeli rizike kupnje putem interneta.

Sačuvajte sve dokumente vezane za vaše online kupovine, mogli biste ih trebati da utvrdite uvjete prodaje ili da dokažete da ste platili robu.

Dobro razmislite: ako ponuda zvuči predobro da bi bila istinita, vjerojatno nije.

PU KC-KŽ