Smanjen broj korisnika prijevremene mirovine

S obzirom na to da je za izračun visine prijevremene starosne mirovine smanjeno umanjenje u odnosu na 2019., očekivalo se povećanje korisnika. No, broj novih korisnika prijevremene starosne mirovine prošle je godine smanjen u odnosu na prethodnu 2019. godinu za 404 osobe, navodi Vlada.

Crna predviđanja kojima je Vlada u prvom polugodištu 2019. godine plašila javnost, agitirajući protiv sindikalne inicijative ’67 je previše’ u kojoj su se prikupljali potpisi za referendum protiv Vladine mirovinske reforme, nisu se zasad ostvarila.

Tvrdi to sama Vlada, i to dvije godine nakon što je morala popustiti pred više od 700 tisuća potpisa građana pa je sama izmijenila Zakon o mirovinskom osiguranju bez održavanja referenduma. Vladina je reforma kratko bila na snazi, samo u 2019. godini, i značila je i povećanje životne dobi za odlazak u starosnu mirovinu na 67 godina umjesto dotadašnjih 65 godina.

 Vlada je morala odlazak u mirovinu dugogodišnjih osiguranika, odnosno ljudi koji su već sakupili 41 godinu staža, vratiti na 60 godina umjesto 61 godine. Uz to, penalizacija za odlazak u prijevremenu mirovinu spuštena je s 0,3 na 0,2 posto po mjesecu ranijeg odlaska u mirovinu, odnosno smanjeno je najveće umanjenje prijevremene mirovine s 18 na 12 posto, prenosi t-portal.

Foto: pixabay.com