Uručeno 75 ugovora u vrijednosti više od 177 milijuna kuna za unaprjeđenje usluga ranog i predškolskog obrazovanja

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici uručeno je  75 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za unaprjeđenje usluga u sustavu ranog i predškolskog odgoja obrazovanja sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda vrijednih više od 177 milijuna kuna za provedbu projekata. 

Time se želi poslati poruka koliko su važni mladi, predškolski odgoj i koliko je bitno da što veći broj djece bude uključen u dječje vrtiće, osobito između treće i šeste godine.

U proteklih pet godina mandata smo sa 56 posto djece iznad tri godine koji su uključeni u vrtiće došli na 71,5 posto, a zajednički cilj mora biti da dođemo na više od 90 posto,

Do sada je obnovljeno, prošireno i izgrađeno oko 200 vrtića i da takvog ulaganja nije bilo godinama u Hrvatskoj te da je to odgovor na pad prirodnog prirasta koja mora biti impuls demografske revitalizacije.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo je kako do 2026. namjeravaju povećati vrtićke kapacitete za 22.000 mjesta i učiniti ih dostupnijima na čitavom području RH uz istodobno ravnomjernu raspodjelu, budući u nekim općinama uopće nema dječjih vrtića.


Ministarsvo rada, mirovinskog sustava i socijalne politike
Izvor: Hina