Jedan od najvećih svjetskih simfonijskih orkestara nakon 80 godina dolazi u Zagreb

Jedan od najvećih simfonijskih orkestara u povijesti glazbe Berliner Philharmoniker (Berlinski filharmonijski orkestar) nakon 80 godina dolazi u Zagreb.
Berlinska filharmonija svirala je u današnjem Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu 1941. godine pod ravnanjem Hansa Knappertsbuscha i Lovre pl. Matačić, a posljednji nastup u Zagrebu imali su 1943. godine pod ravnanjem Hermanna Abendrotha.

Njemački orkestar sa sjedištem u Berlinu nastupit će u Koncertnoj dvorani Lisinski u Zagrebu 19. veljače 2022. godine, u godini proslave 140. obljetnice postojanja ovog svjetski poznatog orkestra.

Berlinsku filharmoniju osnovala su u Berlinu 1882. godine 54 glazbenika pod imenom Frühere Bilsesche Kapelle, a međunarodni ugled stekla je već 1887. pod vodstvom dirigenta, skladatelja i pijanista Hansa von Bülowa, kao i gostujućih dirigenta u tom razdoblju: Hansa Richtera. , Richard Strauss i Gustav Mahler.

Neki od drugih velikih dirigenta koji su dirigirali orkestrom kroz njegovu dugu povijest su Herbert von Karajan, s kojim je orkestar svirao na Dubrovačkim ljetnim igrama 1968., te velikani dirigenta poput Claudija Abbada i Sir Simona Rattlea.

Kirill Petrenko je 2015. godine izabran za umjetničkog ravnatelja i šefa dirigenta Berlinske filharmonije, a orkestrom će ravnati na zagrebačkom koncertu idućeg mjeseca.

Više detalja o koncertu i načinu kupnje ulaznica možete pronaći na web stranici Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog OVDJE

Berliner Philharmoniker (Photo credit: Andreas Praefcke/Public Domain)