Objekti za preradu voća i povrća

  1. Gospodarstva, koja se žele baviti proizvodnjom prerađevina od voća i povrća na svojim poljoprivrednim gospodarstvima, moraju biti upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava. Upis se obavlja u regionalnim uredima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te je potrebno evidentirati (registrirati) objekt za preradu pri Ministarstvu zdravlja.

Ovisno o vrsti prerađevine, prodaji i obujmu prerade, ako je potrebno, upisuju se još i dopunske djelatnosti prema važećem Pravilniku o dopunskim djelatnostima na OPG-ima (NN 20/13). Upis u upisnik dopunskih djelatnosti obavlja se u regionalnim uredima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Nositelj dopunske djelatnosti može biti nositelj OPG-a ili član OPG-a, uz suglasnost nositelja OPG-a, upisanog u Upisnik. Pravo prodaje, uz nositelja stječu i svi članovi OPG-a. Nositelj dopunske djelatnosti na OPG-u mora imati odgovarajuću kvalifikaciju potrebnu za obavljanje dopunske djelatnosti, sukladno posebnim propisima te dopunsku djelatnost prerade hrane obavljati u registriranim ili odobrenim objektima, sukladno propisima o hrani.

Postupak registracije objekata –Poljoprivredni proizvođači, koji posluju s hranom neživotinjskog podrijetla, prema Zakonu o hrani u nadležnosti su sanitarne inspekcije te su dužni prijaviti i registrirati sve svoje objekte u Ministarstvu zdravlja, sukladno Pravilniku o vođenju upisnika registriranih i odobrenih objekata i o postupcima registriranja i odobravanja objekata u poslovanju s hranom .

Na osnovi podnijetog zahtjeva Ministarstvo zdravlja izdaje Rješenje o evidenciji objekta i Izvod iz evidencije objekata, koje se izdaje po potrebi i na zahtjev te služi kao dokaz da je objekt pod nadzorom nadležne inspekcije i udovoljava propisima o hrani.
Za nove objekte prijava se podnosi prije početka rada u objektu, putem internet adrese Ministarstva zdravlja http://upisnik.mzss.hr ili osobno podnošenjem pisanog zahtjeva nadležnom odjelu županijske sanitarne inspekcije, ovisno o lokaciji objekta.

Agroportal