Danas je Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

Danas je Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva, spomendan Republike Hrvatske koji je Hrvatski sabor nedavno službeno proglasio na inicijativu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Hrvatska glagoljica povijesno je hrvatsko pismo, jedan od nezaobilaznih simbola nacionalnoga identiteta i višestoljetne uljudbe, na temelju kojega smo i danas prepoznatljivi i jedinstveni u Europi i svijetu. Proglašenje tog dana inicirao je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, koji je 22. veljače odabrao kao spomen na dan kada je 1483. godine tiskana prva hrvatska knjiga – Misal po zakonu rimskoga dvora. Svojom inicijativom Institut je želio skrenuti pozornost javnosti i svih govornika hrvatskoga jezika na važnost promicanja vrijednosti i ljepota hrvatskog glagoljičnoga pisma te omogućiti glagoljici da jedan dan u godini bude upravo njezin spomendan.

U Osnovnoj školi Ljudevita Modeca, kao jednoj od službeno proglašenih čuvarica umijeća pisanja, čitanja i tiskanja glagoljice, redovito se obilježava Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva, 22. veljače.
Učenici i učiteljice obilježili su dan na koji je tiskana prva hrvatska knjiga (naravno, na glagoljici) predivnom izložbom učeničkih radova.

Izložbu radova Križevačkih glagoljaša i ostalih učenika škole postavile su učiteljice Martina Valec-Rebić, Danijela Zagorec i Senka Pleše uz pomoć glagoljaša Ive Koprić, Magdalene Božić, Melani Brežac, Ivana Brezovca, Klare Sokač i Zare Kirin. Učenici će imati priliku izložbu razgledati kad se vrate s praznika, a dotad se može pogledati virtualno.

https://youtu.be/ycisJiSwOL8