Grkokatolici započeli veliki i časni post svete Četrdesetnice ili Korizme

S Večernjom na Siropusnu nedjelju, 27. veljače, grkokatolici Križevačke eparhije započeli su Veliki i časni post svete Četrdesetnice ili Korizme, koji započinje na Čisti ponedjeljak, dva dana prije Pepelnice u rimskom obredu. U Katedrali Presvete Trojice u Križevcima, vladika križevački mons. Milan Stipić, zajedno sa svećenicima, đakonima, monasima, redovnicama Bazilijankama i vjernim pukom služio je Večernju na kojoj su odzvanjali stihovi svetih otaca:


“Radosno započnimo sveti post, očistimo se postom, molitvom i dobrim djelima, kako bismo radosno ugledali Gospodnje Uskrsnuće”.


Na koncu Večernje svi su činili velike poklone do zemlje (metanija) u znak pokajanja i obraćenja, te u činu praštanja svi međusobno pitali i dijelili oproštenje bratskim cjelovom mira, kako je običaj u grčkom obredu. Veliki post je prema tradiciji istočne katoličke Crkve “radosno” vrijeme jer obnavlja i čisti palu ljudsku narav od zla i grijeha. Posti se od mesa, masnih i mliječnih jela, svatko prema svojim mogućnostima, i srijedom i petkom sudjeluje na Liturgiji pretposvećenih darova – tj. Večernjoj s pričešću.


Svake srijede u 19 sati u dvorani biskupskoga dvora uz Katedralu održavat će se i biblijsko-liturgijske kateheze. Vladika Milan je sve pozvao na pridržavanje posta, na istinsko obraćenje srca, molitvu, praštanje, činjenje dobra i pristupanje sakramentu pomirenja. Pozvao je i sve da se mole za mir u Ukrajini, kao i na odaziv kod prikupljanja i organiziranja pomoći.


O. Livio Marijan