HCK priprema projekte na temu klimatskih promjena

Brojna znanstvena istraživanja, kao i aktualni događaji i krize u svijetu, pokazuju kako se klima mijenja te da je ljudska aktivnost djelomično za to odgovorna. Postoji stoga stvarna potreba za poticanjem razmišljanja o prilagodbi i ublažavanju negativnih učinaka klimatskih promjena u cijelom svijetu. Predviđanja su kako će Europu sve češće pogađati toplinski valovi, požari, suše, poplave, ali i podizanje razine mora.

Procjenjuje se kako će u skoroj budućnosti 300 do 500 milijuna ljudi trebati direktnu humanitarnu pomoć zbog kriza uzrokovanim klimom i njezinim promjenama. Upravo zbog toga temu klimatskih promjena Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca stavio je na sam vrh prioriteta u narednom razdoblju svojega rada. Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog odgovorit će na izravne potrebe, ali će i provoditi adaptacijske mjere te edukacije stanovništva s ciljem smanjenja štetnih posljedica klimatskih promjena.

Strategija 2030 Međunarodne Federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca izričito navodi kako će u narednih deset godina jedan od glavnih fokusa biti smanjenje sadašnjeg i budućeg negativnog ljudskog utjecaja na klimatske promjene te se navodi kako tema klimatskih promjena mora biti protkana kroz sva područja djelovanja Nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.


Ta je tema i u fokusu Hrvatskog Crvenog križa koji se pridružio potpisnicima Povelje o klimi i okolišu za humanitarne organizacije. Povelja koju je dosad potpisalo više od 150 humanitarnih organizacija, rezultat je dogovora humanitarnih organizacija u svrhu što bolje pripreme za odgovor na posljedice kriza.

Cijeli svijet sve se češće suočava s klimatskim i ekološkim krizama koje ugrožavaju naš opstanak. One utječu na sve aspekte naših života, od fizičkog i mentalnog zdravlja do sigurne opskrbe hranom i vodom te ekonomske sigurnosti najviše pogađajući one koji su najmanje doprinijeli problemu. Upravo zato Hrvatski Crveni križ priprema niz projekata na temu klimatskih promjena.

Hrvatski Crveni križ pokrenuo je i projekt „Crveni križ u zelenom okviru“. Cilj mu je podizanje svijesti o problemima izazvanim klimatskim promjenama, edukacije u svrhu prevencije i rješavanja problema te  praktična rješenja za svakodnevni napredak u očuvanju i zaštiti zdravlja i okoliša. 

Pripremljen je i dokument s prijedlozima za „zeleno“ poslovanje, a oni se odnose na pametno korištenje papira, plastike, energetsko učinkovito poslovanje te brojne druge korisne stvari. Društva Crvenoga križa, kao i Središnji ured Hrvatskog Crvenog križa, veću su počela primjenjivati neke od prijedloga, a plan je da se uskoro počne primjenjivati većina navedenog u dokumentu.

Hrvatski Crveni križ pripremio je i dokument pod nazivom „Zeleni okvir za zeleniju svakodnevicu“. Riječ je o konkretnim preporukama i savjetima za ublažavanje negativnih posljedica klimatskih promjena u kućanstvima i uredima. Savjeti su koncipirani tako da ih svaki pojedinac može primijeniti u svojemu svakodnevnom životu. 

HCK