Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1361

U Temi Krugova slušamo četvrti nastavak snimke popularno-znanstvenog predavanja profesora dr. sc. Dubravka Horvata Kako najbrže putovati kroz prostorvrijeme koje je održano 28. listopada prošle godine navečer u Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković”. 

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Oli ne spava: Zaviri u priču za laku noć Carly Gledhill, knjiga za mlade je Bijelo posvuda Wilfrida Lupana i Stephanea Ferta, na odjelu beletristike Obscuritas Davida Lagercrantza, a na stručno-znanstvenom odjelu Mozak bez granica: Znanstveno dokazane metode koje će vam pomoći da učite brže, poboljšate pamćenje i koncentraciju i razvijete sve svoje potencijale Jima Kwika.

Na današnji datum rođen je Grigor Vitez, pogubljen je Ambroz Gubec, ENIAC je ušao u rad na univerzitetu u Philadelphiji, kao prvo računalo za javnu upotrebu, objavljen je nacrt ljudskog genoma, umro je Ivica Bednjanec.  

U Vijestima Krugova govorimo o posjećenosti muzeja i galerija u protekloj godini, o Damienu Hirstu optuženom za plagiranje, o predstavljanju novog prijevoda Danteovoga Pakla, te o predstavljanju nedavno pronađenog neandertalskog oruđa. Govorimo i o otvorenju izložbe i nagrađenim izlagačima, te najavljujemo događanja u projektu Future Hub Križevci za sljedećih tjedan dana. 

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo masovni pad Starlink satelita u atmosferu, najdetaljniju računalnu simulaciju svemira do sada, te prve fotografije još nekalibriranog teleskopa James Webb. 

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Jeana Baptista Lullyja, Roberta Fuchsa, Jeana Langlaisa, Nat King Colea i grupe Supertramp.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1361 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 15. veljače od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!