Otvorena izložba “Križevci u filateliji – iz zbirke Vladimira Palošike”

U četvrtak je otvorena izložba ” Križevci u filateliji – iz zbirke Vladimira Palošike u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja u Križevcima”.

Uvodnim riječima ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi zahvalila je na vrijednoj donaciji Gradskom muzeju te je najavila da će izložba biti otvorena sljedećih mjesec dana.

Viši kustos Gradskog muzeja Križevci Ozren Blagec na samom početku nas je upoznao sa podatkom da izložba govori o križevačkim motivima na poštanskim markama, prigodnim žigovima i omotnicama. Tim ” šarenim papirićima” koji čuvaju našu povijest.

Na samom otvaranju izložbe prigodne riječi zahvale uputio je i sam Vladimir Palošika.

Izložbu je otvorio pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel.

Iz predgovora Vladimira Palošike, autora izložbe i teksta kataloga:

„Filatelija uz sport zauzima visoko mjesto interesa svih dobnih skupina, stupnjeva obrazovanja i socijalnog statusa ljudi diljem svijeta. Otkako je u Engleskoj izdana 1840. godine prva poštanska marka na svijetu, a 1850. prva marka u Habsburškoj monarhiji, interes za filateliju nije opao usprkos napretku novih tehnologija i društvenih mreža.

Svaka zemlja želi poštanskom markom, tom “minienciklopedijom” predstaviti svoju kulturu, običaje, znamenite ljude i svoj identitet te se i tako pridružiti zajednici suverenih zemalja i naroda, radilo se o velikoj i moćnoj zemlji ili malom otoku usred oceana. U tom smislu poštanska marka nadživljava režime i državne tvorevine i ne prestaje biti interesom sakupljanja i čuvanja i nakon što je neka državno–politička tvorevina prestala postojati.

Štoviše, poštanska marka tada predstavlja niz koji poput crvene niti spaja rasuto, čineći kaleidoskop zabilježenog sjećanja na prostoru maloga, nazubljenoga, šarenoga papirića. Prema mr. Stjepanu Zdenku Brezariću prva prigodna poštanska marka s motivom križevačke okolice bila je ona koju je: „7. i 13. srpnja 1951. izdala FNRJ za zračnu poštu (3 marke) XII. kongresa Međunarodne unije planinara na Bledu (UIAA)”, s motivima Kopaonika, Triglava i Kalnika.“

Vladimir Palošika 2020. godine darovao je dio svoje vrijedne filatelističke zbirke Gradskom muzeju Križevci. Zbirka obuhvaća prigodne poštanske omotnice, prigodne poštanske marke i prigodne poštanske žigove vezane za prošlost Križevaca, znamenite osobe i događaje iz našega kraja, te predstavlja vrijedan doprinos ne samo filateliji već i poznavanju povijesti Križevaca i okolice.

O Vladimiru Palošiki

Vladimir Palošika rođen je u Križevcima 1948. godine. Višu gospodarsku školu završio je u Križevcima. Upravitelj je poštanskog ureda u Sv. Petru Orehovcu od 1990. do 2009. godine. Godine 1988. objavljuje otkriće srednjovjekovne arhitektonske plastike (kameni romanički reljef sepulkralca) u podrumu seoske kuće u Glogovnici, uvodeći tu rijetkost u znanstvenu historiografiju.

Sudjelovao je izlaganjima o kulturno-povijesnoj baštini Glogovnice na dva znanstvena skupa u Dubrovniku i Zagrebu. Prvi je bio posvećen Ignaciju Amerlingu, dubrovačkom dobročinitelju, u povodu 100. obljetnice smrti. Drugi je bio posvećen 800. godišnjici križarskog pohoda Andrije II. Predlaže izdavanje prigodnih poštanskih maraka te idejno oblikuje prigodne poštanske žigove u spomen na povijesne osobe i obljetnice iz križevačke povijesti.

Izložba ostaje otvorena do 19. ožujka 2022. Može se razgledati od ponedjeljka do petka od 10 do 13 sati, subotom od 10 do 12 sati, te utorkom i četvrtkom od 17 – 19 sati. Ulaz besplatan.

Izložba je realizirana zahvaljujući potpori Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca.

Svakako se zaputite do Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci i pogledajte ovu nadasve prelijepu i edukativnu izložbu poštanskih markica, prigodnih žigova i omotnica.

im/radiokrizevci.hr