Predavanje o bl. Alojziju Stepincu u crkvi Svete Ane u Križevcima

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Župa svete Ane pozivaju vas na predavanje o bl. Alojziju Stepincu “Zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac i Katolička crkva u drugom svjetskom ratu i poraću- između činjenica i insinuacija”. Pozdravnu riječ uputit će mons. Vjekoslav Huzjak biskup bjelovarsko-križevački. Predavanje će održati dr.sc. Mario Jareb iz Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu. Predavanje će se održati u četvrtak, 17. veljače 2022. godine u Župnoj crkvi Svete Ane u Križevcima.

O predavaču

Mario Jareb, Zmaj Jurjevgradski od Tribunja, rođen je 29. ožujka 1969. u Zagrebu. Završio je dvopredmetni studij arheologije i povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je diplomirao 1994. U akademskoj godini 1993./1994. pohađao je poslijediplomski studij povijesti na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti, gdje je 1994. stekao naslov Master of Arts in History. Doktorirao je 2003. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu obranivši disertaciju pod naslovom „Ustaški pokret od nastanka do travnja 1941. godine”.

U Hrvatskom institutu za povijest radi od 1995. te istražuje povijest Nezavisne Države Hrvatske i međuratnoga Ustaško-domobranskog pokreta. Uz to pokazuje interes i za druge teme, posebice za problematiku hrvatskih nacionalnih simbola i za nastanak suvremenih hrvatskih granica. Radi i na problematici hrvatsko-srpskih odnosa u SAD-u tijekom Drugoga svjetskog rata.

U akademskoj godini 2001./2002 je kao Fulbrightov stipendist boravio i provodio istraživanja na Ruskom i istočnoeuropskom institutu Sveučilišta Indiana u Bloomingtonu, IN, SAD. Od rujna 2005. do rujna 2008. bio je član hrvatske delegacije pri Međunarodnoj radnoj skupini za održavanje sjećanja, edukaciju i istraživanje holokausta (Task Force for International Co-operation on Holocaust Education, Remembrance and Research – ITF). Od veljače 2006. do rujna 2009. bio je predstavnik Ministarstva kulture RH u Savjetu Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac. Od proljeća 2016. do ljeta 2017. bio je član katoličkog dijela Mješovitog povjerenstva (Komisije) Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne crkve koja je imala zadaću razmotriti ulogu blaženog Alojzija Stepinca prije Drugoga svjetskog rata, tijekom rata i nakon njega.

Član je Matice hrvatske, čiji je potpredsjednik od studenoga 2021. godine. Član je i Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja”.

Autor je niza znanstvenih radova, među kojima se izdvajaju monografije Ustaško-domobranski pokret od nastanka do travnja 1941. godineHrvatski nacionalni simboliMediji i promidžba u Nezavisnoj Državi HrvatskojJadovno i Šaranova jama: Kontroverze i manipulacije (u suautorstvu s Vladimirom Geigerom i Davorom Kovačićem), Kralj Tomislav kroz tisuću godina: Kralj Tomislav između stvarnosti i mita te proslava tisućite obljetnice Hrvatskoga Kraljevstva 1925. godine i njezini odjeci do danas te Sovjetski zločin u Katynskoj šumi: Uloga doktora Eduarda Luke Miloslavića.

O predavanju

Brojne su insinuacije i optužbe koje danas postoje u međunarodnoj i hrvatskoj javnosti o navodno nečasnom, pa i zločinačkom, ponašanju nadbiskupa Stepinca i Crkve u Hrvata tijekom Drugoga svjetskog rata. Iako naizgled suvremene i utemeljene na novijim istraživanjima, one imaju svoj korijen  u insinuacijama i krivotvorinama koje su prvenstveno kreirale komunističke vlasti u doba nadbiskupova progona i montiranog političkog procesa u jesen 1946. godine. U nedostatku stvarnih činjenica i dokaza kreatori komunističke promidžbe pribjegli su stvaranju „dokaza” koji su hrvatsku i međunarodnu javnost trebali uvjeriti u navodnu Stepinčevu krivnju.

Recikliranje insinuacija iz toga doba nastavljeno je i kasnije, pa je danas najpoznatiji i međunarodno najutjecajniji takav rad čuveni protukatolički pamflet beogradskog sveučilišnog profesora i otpadnika od katoličanstva i hrvatstva Viktora Novaka Magnum crimen: Pola vijeka klerikalizma u Hrvatskoj iz 1948. godine. Danas iza širenja takvih insinuacija uglavnom stoje velikosrpski krugovi.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima