Sretna ili uspješna djeca – moramo li zaista birati?

Razgovarati. Dijeliti mišljenje i iskustvo. Razmijenivati informacije, graditi i stvarati bolji svijet za nas sada i generacije koje dolaze prijeko je potrebno današnjem društvu.

A upravo su to samo neki od mnogih zaključaka jučerašnje javne tribine sa koje smo otišli sretniji, zadovoljniji i nadahnutiji. 

Pitanje zbog kojeg smo se okupili u učionici Pučkog otvorenog učilišta zaista je jako dobro postavljeno: Sretna ili uspješna djeca – moramo li birati? Jedan mali djelić odgovora dao nam je prije samog predavanja Brunoslav Sabolek, odgojno – obrazovni stručnjak s dugogodišnjim iskustvom te bivši ravnatelj križevačke srednje škole:

“ To nikako ne bi smjela biti dilema. Bilo bi sretno povezati uspjeh sa srećom. Jer sretni smo kad nešto uspijemo. Nemojte govoriti djeci što da rade ili ne rade. Nego radite tako kako želite da oni rade. Djeca nas oponašaju.

Dnevno posvetite svom djetetu barem pola sata svog vremena. Razgovarajte s njima. Ali ne na način da s njima razgovarate da ih ispitujete a dijete vama samo odgovara. Slušajte ga. I što je još važnije, da roditelji iskoriste to vrijeme da dopuste svom djetetu da im prepriča što je bilo danas novo u školi i što je naučilo. Jer dok dijete svojim roditeljima objašnjava i priča, onda tek u potpunosti shvaća materiju”.

Uz moderatoricu, profesoricu i ravnateljicu Pučkog otvorenog učilišta Željku Šunjić, zajedno sa sudionicima javne tribine, Brunoslav Sabolek dao je odgovore i  prijedloge za mnoga pitanja koja se tiču odgojno -obrazovnog sustava i načina komunikacije s djecom.

Nama ne preostaje ništa drugo nego da organizatorima kažemo samo jedno: Želimo još! 

A svima vama koji niste bili:

Nikako drugi puta ne propustite biti dio nečeg ovako kvalitetnog i racionalnog.

Im/radiokrizevci.hr