U pripremi je novi zakon o rodiljnim i roditeljskim naknadama: Očevima dopust 10 dana pri rođenju djeteta

U pripremi je novi zakon o rodiljnim i roditeljskim naknadama. Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade je istaknula da je jedna od novina očinski dopust u trajanju od 10 dana, kako bi se očevi u prvim danima više uključili u brigu o djetetu. Govorila je među ostalim i o rodiljnim i roditeljskim naknadama te aktivnostima u rješavanju demografskih problema. U vezi sa stambenim rješenjem istaknula je da su mladi često skloni najmu stana jer žele biti mobilni. 

Povećat će se i roditeljska potpora za zaposlene roditelje u drugih šest mjeseci. Prvih šest mjeseci korisnicima je iznos u visini njihove plaće, a drugih šest mjeseci je trenutačno 5.600 kuna, a mi bismo to digli na 7.500 kuna. Ove godine bismo išli s tim zakonom. Za sada ide sve po planu. Ova je godina puna izazova, pa mislimo da majke kao korisnice ove potpore, trebaju biti financijske sigurne, kazala je Josić.

Pojašnjavajući očinski dopust kazala je da je radna skupina predložila da bude 10 dana, ali da se broj dana može i povećati.

Očevi baš često ne koriste ovo svoje pravo vjerojatno zato što je Hrvatska dosta tradicionalna sredina. S druge strane, kaže, roditeljima je bitno da kod kuće ostane onaj koji će “biti manje na gubitku kad je riječ o plaći”.

Poslodavce ćemo kroz zakon obavezati da moraju očevima omogućiti korištenje njihovoga prava. Već smo nekoliko godina u kamapnji “Poslodavac, prijatelj obitelji” kojom se pokušava stimulirati poslodavce i nagraditi one koji su najviše prijateljski nastrojeni prema obiteljima. Jedan takav natječaj upravo je završen, dodaje.

im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay

Izvor: hrt