Ansambl LADO uspješno predstavio Hrvatsku na EXPO Dubai 2020

Program je otvoren 6. ožujka 2022. godine u Al Wasl Plazi povodom Dana državnosti Hrvatske, na kojem je nastupila tradicijska glazba koja je uvrštena na popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Impresivan ambijent Al Wasl Plaze uveličala je posebnost zvukova istarske glazbe, međimurske pjesme, ojkanja, klapske pjesme i nezaobilaznog bećarca.

Kroz segmente nastupa na pozornici Zemlja, Sunce, More, Plaza 2020 i Jubilejni park umjetnici LADO uspjeli su prikazati svu raznolikost hrvatske tradicijske kulture.
Uz nastupe umjetnika, u Hrvatskom paviljonu održana je i prezentacija narodnih nošnji. Otvorenju je nazočilo i hrvatsko izaslanstvo, koje je predvodio premijer Andrej Plenković.

Predstavljanje Hrvatske na svjetskoj izložbi EXPO u Dubaiju istaknulo se raznolikim programom, uz spomenuto predstavljanje nošnji, umjetnici ansambla istaknuli su raznolikost hrvatske tradicijske kulture s nekoliko manjih nastupa u smanjenom ansamblu.

Koncert umjetničkog projekta LADO Electro održan je na najvećoj pozornici EXPO-a, Jubilarnoj pozornici sa standardnim vrhunskim zvučnim i svjetlosnim efektima, što je još jednom potvrdilo koliko dobro funkcionira spoj tradicijske i suvremene umjetnosti.

Program je završio 7. ožujka velikim reprezentativnim koncertom ansambla LADO u Dubai Millennium Amfiteatru na kojem su izvedene Linđo, Primoštensko kolo, Valpovačko kolo te baranjske pjesme i plesovi s vokalno-instrumentalnim skladbama Moslavine, Međimurja i Zelinskog prigorja. Koncertu je prethodio impresivan nastup hrvatskih glazbenika Mateja Meštrovića i Borne Šercara.

Cijeli ansambl bio je suočen s izazovom vrhunskim izvedbama pružiti uvid u raznolikost hrvatske tradicijske baštine u kratkom vremenu.

Umjetnički voditelj ansambla Krunoslav Šokac osvrnuo se na uspjeh postignut u Dubaiju. “Zadovoljni smo nastupima na svjetskoj izložbi, koja je uspjela prikazati svu raznolikost, a time i ljepotu tradicijske umjetnosti kroz glazbu, ples i odjeću.”

Na prezentaciju hrvatske tradicijske baštine osvrnula se i ravnateljica ansambla Ileana Jurin Bakotić, izrazivši zadovoljstvo uspjehom globalno zapažene manifestacije. “Ponosan sam i iznimno počašćen što sam imao priliku predstaviti Hrvatsku na ovaj način.”

Po povratku iz Dubaija, ansambl LADO ne miruje, u planu je niz velikih koncerata. Prvi od njih je LADO Electro u Tvornici kulture 26. ožujka.

Izvor: croatia-week.hr, Foto: Ministarstvo kulture i medija