Međunarodno natjecanje mladih Sonus op.7 održat će se od 19.-27. ožujka 2022. godine

Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Sonus op.7 održat će se od 19. do 27. ožujka 2022. godine u prostorima Glazbene škole Alberta Štrige Križevci.

Na ovogodišnje natjecanje prijavilo se 355 natjecatelja od 7 do 23 godina starosti koji se natječu u pet disciplina: klavir, solfeggio, tambure, udaraljke i violina. Projekt Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Sonus op.7, koji je uvršten u program gradskih manifestacija, sufinancira Grad Križevci. Ministarstvo znanosti i obrazovanja svečani je pokrovitelj
Natjecanja.
Natjecatelji i njihovi mentori dolaze iz svih krajeva i glazbenih škola Hrvatske, od Zagreba, Varaždina i Bjelovara preko Požege, Osijeka i Vukovara do Labina, Rijeke i Splita, kao i zemalja u okruženju – Slovenije, Srbije, Austrije i Bosne i Hercegovine. Nastupe mladih glazbenika u svakoj će disciplini bodovati Ocjenjivački sud sastavljen od eminentnih profesora.

Predstavljamo vam prvu publikaciju Glazbene udruge Opus, Zbirku primjera iz solfeggia autorā Davora Zanoškog i Zlate Životić.

Zbirka se može upotrijebiti kao priprema za sudjelovanje na Natjecanju Sonus, ali i kao pomoćno sredstvo u redovnoj nastavi.Namijenjena je učenicima prvog i drugog razreda osnovne glazbene škole te korespondira s Nastavnim planom i programom za osnovne glazbene škole. Sadrži deset pismenih i deset usmenih radnih listića, a na njezinu kraju nalaze se diktati, koji su nadopuna pismenom dijelu. Ti radni listići čine zaokruženu cjelinu koja će učenicima olakšati savladavanje problematike teorijskog, slušnog, kreativnog i intonativnog aspekta, a nastavnicima ponuditi bolji uvid u razinu predviđenu propozicijama Natjecanja.

O natjecanju

Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Sonus manifestacija je koja se održava svake godine sa sudionicima iz cijele države i regije, te uglednim hrvatskim i, od 2017.godine, stranim glazbenim pedagozima kao članovima Ocjenjivačkoga suda. Suorganizator natjecanja i domaćin  je Glazbena škola Alberta Štrige Križevci. Mjesto je to na koje se natjecatelji i njihovi mentori rado vraćaju i koje je izvrsna pozornica glazbenih ideja, emocija, glazbene budućnosti i novih ideja. Ovo je natjecanje specifično po tome što svaki natjecatelj osim brojčane dobiva i opisnu ocjenu koju organizator šalje nastavniku/mentoru. Opisna je ocjena konkretna pohvala ili primjedba i možda pokoji naputak objektivnog i dobronamjernog slušatelja, a sve u cilju poboljšanja i napredovanja u radu nastavnika/mentora i odgoju mladih glazbenika.

Natjecanje je prvo koje je u Republici Hrvatskoj uvelo u disciplini udaraljke kategorije koje obuhvaćaju osnovnoškolski uzrast. Discipline klavir, solfeggio i udaraljke zastupljene su svake godine dok se ostale instrumentalne discipline izmjenjuju bienalno.

Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Sonus od 2018. godine uvršteno je u program gradskih manifestacija grada Križevci čime je Grad Križevci postao ponosni pokrovitelj Natjecanja.

POVIJEST NATJECANJA

Natjecanje mladih glazbenika Sonus op.1 održano je u veljači 2015. godine u disciplinama gitara, klavir, solfeggio i tambure sa 123 sudionika. 2016. godine  natjecanje je održano u disciplinama harmonika, klavir, solfeggio, udaraljke i violina s 210 sudionika.

Natjecanje raste iz godine u godinu, a članove Ocjenjivačkog suda čine i inozemni glazbeni pedagozi tako da Sonus op.3 2017. godine dobiva prefiks međunarodnog natjecanja s 325 sudionika, a zastupljene discipline bile su flauta, klavir, solfeggio, tambure i udaraljke.

Discipline zastupljene na četvrtom izdanju Natjecanja 2018. godine bile su harmonika, klavir, solfeggio, udaraljke i violina s 256 sudionika. Sonus op.4 natjecanje donijelo je i neke novine u kategorijama pa je u instrumentalnim disciplinama dodana još jedna, šesta, kategorija za natjecatelje od 17 do 25 godina koja, kao i peta kategorija, ima dvije etape.

Peto izdanje Natjecanja 2019. godine održavalo se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. U četiri discipline klavir, solfeggio, tambure i udaraljke natjecalo se 344 natjecatelja iz Hrvatske i inozemstva što je peto izdanje Natjecanja učinilo najvećim do sada.

Sonus op.6 održan je 2021. godine u disciplinama klavir, solfeggio, tambure, violina i udaraljke s 254 sudionika i pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.