Mirovinsko objavilo kada će isplatiti mirovine u ožujku!

Mirovine su povećane za 2,24 posto još od siječnja, no na tu će “povišicu” umirovljenici morati pričekati idući mjesec, kada će dobiti zaostatke za siječanj i veljaču s mirovinom za ožujak. Za nekoliko će dana dobiti stoga posljednju mirovinu prema staroj aktualnoj vrijednosti.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je  da će mirovine za veljaču isplatiti u utorak, 8. ožujka 2022. godine.

Prosječna mirovina za svih 1,14 milijuna umirovljenih građana prema općim propisima trenutačno iznosi 2.648 kuna. Njezina vrijednost već je usklađena prema rastu potrošačkih cijena, odnosno prosječne plaće u prethodnom polugodištu. Mirovine će odlukom HZMO-a prema tim parametrima biti 2,24 posto veće. U prosjeku to je 60 kuna više.

Ipak, većina umirovljenika dobit će manju povišicu od prosječne. Primjerice, umirovljenicima s najnižom mirovinom od 1.791 kunu prosječno usklađivanje iznosit će 40 kuna. Onima u obiteljskoj i invalidskoj mirovini (2.140 kuna) porast iznosi 47 kuna.

Građani koji dobivaju mirovinu do 500 kuna, s prosječnih 329 kuna, dobit će samo 7 kuna veću mirovinu, a saborski zastupnici s prosjekom od 10.533 kune profitirat će za čak 235 kuna.Premda nova vrijednost mirovine vrijedi od 1. siječnja, povišicu će dobiti tek idući mjesec na mirovini za ožujak, s isplatom razlike za siječanj i veljaču.

Mirovine.hr

foto:Pixabay