Na križevačkom području evidentirano 15 osoba raseljenih iz Ukrajine

Za sada na križevačkom području nema veliki broj osoba raseljenih iz Ukrajine, ali polako se taj broj povećava, doznali smo od ravnateljice Gradskog društva Crvenog križa Križevci Antonije Pukec.

“Do sada smo evidentirali 15 osoba od kojih je 13 i sada na našem području, a danas bi trebala doći još jedna majka sa dvoje djece. Tih 15 osoba spadaju u četiri obitelji i svi su smješteni u privatnom smještaju. Istovremeno, do sada imamo evidentirano 11 osoba koje su ponudile smještaj u svom domu raseljenim osobama iz Ukrajine. Neki od smještaja nalaze se u Križevcima, ali imamo sve više ponuda za prigradska naselja. Svaki smještaj evidentiramo i u suradnji s vlč. Vladimirom iz Križevačke eparhije obiđemo da procijenimo koga od raseljenih osoba bi bilo najbolje smjestiti u koji smještaj i koliko je on prikladan” – kaže ravnateljica GDCK Antonija Pukec.

“Velečasni Vladimir nam puno pomaže kod komunikacije jer vrlo mali broj osoba koje dolaze zna nešto malo engleskog jezika tako da je jedino ukrajinski jezik taj na kojem se može s njima komunicirati. Za prijevod nam se javila još jedna osoba i, ukoliko bude potrebno, angažirati ćemo i nju. Javljaju nam se i drugi volonteri, evidentiramo ih i po potrebi ćemo ih pozivati. Po našoj procjeni, volonteri će nam najviše trebati ukoliko pristigne veći broj osoba za popisivanje, razvrstavanje i pakiranje donacija. Još prije nego je HCK raspisao standardizirane pakete zaprimili smo donaciju hrane od 96 kg, higijene 6 kg, školskog pribora 27 kg, igračaka 24 kg, odjeće 163 kg i obuće 13 kg. Kada smo vidjeli koje su stvarne potrebe na terenu, Hrvatski Crveni križ je u suradnji s drugim Crvenim križevima popisao artikle koji se sada prikupljaju. Paketi humanitarne pomoći namijenjeni su prvenstveno raseljenim osobama iz Ukrajine na području Hrvatske, a ukoliko se prikupe količine koje nadilaze potrebe osoba koje su na našem području, tada ćemo prikupljenu materijalnu pomoć distribuirati i u nacionalna društva Crvenog križa koja graniče s Ukrajinom i zemljama članicama EU.

Hrvatski Crveni križ definirao je sadržaj paketa i zamolili bismo građane da doniraju stvari koje su navedene za prehrambeni, higijenski i dječji paket.” – napominje Antonija Pukec.

Otkada su raspisani standardizirani paketi, GDCK zaprimilo je od privatnih osoba donacije od 16 kg hrane, zatim 3,5 kg higijene i 3 kg igračaka.

Paketi pomoći prikupljaju se u prostoru Gradskog društva Crvenog križa Križevci u Ulici Franje Račkoga, a može se donirati i putem otvorenog telefona 060/ 90 11 ili putem žiro računa koji je objavljen na stranicama Gradskog društva Crvenog križa Križevci i Hrvatskog Crvenog križa.

Ukoliko netko želi donirati nakon 15 sati ili javiti o smještaju raseljenih osoba u svom domu, može se javiti na dežurni telefon GDCK 711-700.

Raseljenim osobama iz Ukrajine može se pružiti i psihosocijalna pomoć, doznajemo u Gradskom društvu Crvenog križa Križevci.

ji/radiokrizevci.hr