Na Pepelnicu imendan slave Lucije, Iskra i Ines

IPrema Katoličkom kalendaru 2. ožujka slavi se Čista srijeda, tj. Pepelnica, a imendane slave Lucije, Iskra i Ines.

Lucije je pretežito žensko, a ponekad i muško ime, u Hrvatskoj isključivo hrvatsko. Ime Lucije rijetko je ime u Hrvatskoj, gdje danas živi manje od deset ovakvih imenjaka.

Ime Lucije bilo je najpopularnije 1970. godine. Najmanje je bilo popularno od 1970. do 1984. godine, navodi ActaCroatica.

Iskra je relativno često ime u Hrvatskoj, među prvih dvije tisuće, gdje danas živi preko četristo ovakvih imenjaka. Ime Iskra javlja se uglavnom u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Numerološka vrijednosti za ime Iskra je 9.
Osobe sa imenom Iskra su poštene, kreativne i duhovno snažne.
Sposobni su da prebrode mnoge teškoće u životu. Rutinu života podnose lakše nego drugi. Sposobni su da vole čista srca, piše KnjigaImena.


Žensko ime Ines je latinski oblik grčkog imena Hagne, izvedenog iz grčke riječi Hagnos, što odgovara današnjem imenu Agnes sa značenjem kreposna, sveta, nedužna, nevina, čista.
Ime Ines jedno je od češćih imena (među prvih 500) u Hrvatskoj, gdje danas živi preko osam tisuća ovakvih imenjaka, najveći dio njih nalazi se u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj.
Ime Ines bilo je najpopularnije od 1980. do 1988. godine.
Osobe sa imenom Ines su komunikativne, prijateljski nastrojene, živahne i omiljene u društvu. Materijalni komfor uzimaju zdravo za gotovo, a udoban život im je imperativ. Lako uče i obrazuju se i ne mogu zamisliti život bez aktivnog, društvenog angažovanja.

Izvor: mnovine.hr, Foto: rkž