Održan stručni skup povodom Svjetskog dana socijalnog rada

Povodom Svjetskog dana socijalnog rada jučer je održan stručni skup pod nazivom “Socijalni rad u Hrvatskoj: nove perspektive“ u Hotelu Academia u Zagrebu.

Socijalni rad kao profesija treba sagledati rizike, prepreke i probleme s kojima se susreće pojedinac, zajednica i društvo u cjelini na lokalnoj i globalnoj razini. Također, nužno je usmjeriti se i na snage, izvore moći i resurse za zadovoljavanje potreba i smanjenje rizika na svim razinama djelovanja. Pri tome je potreban i očekivan proaktivan pristup, uključivanje i suradnja, uvažavanje različitosti i različitih perspektiva, intervencije temeljene na znanju, razumijevanje i korištenje različitih suvremenih pristupa.

Pod utjecajem pandemije, klimatskih promjena i prirodnih katastrofa koje nas sve češće pogađaju mijenja se i društveni kontekst u kojem profesija djeluje, dolazi do propitivanja sustava vrijednosti i  porasta nasilja u društvu, nepovoljnih demografskih promjena, ekonomske i socijalne nesigurnosti što se sve značajno odražava na svakodnevni život ljudi. Ove okolnosti suočavaju socijalne radnike s višestrukim izazovima profesionalnog djelovanja u novim, kriznim situacijama koje zahtijevaju adekvatne profesionalne kompetencije i stalne prilagodbe. Stoga je ovaj skup prilika da razmijenimo vlastita iskustva, da ukažemo na značaj socijalnog rada u društvu i potrebu zajedničkog djelovanja stručnjaka praktičara s donositeljima odluka na razini vlasti u cilju bolje socijalne integracije svih građana.

Svjetski dan socijalnog rada tradicionalno se u našoj zemlji obilježava i kao Dan otvorenih vrata sustava socijalne skrbi. Socijalni radnici u cijeloj  zemlji i ove godine će svoj dan obilježiti  različitim aktivnostima s posebnim naglaskom na zagovaranje socijalne pravde i prava najranjivijih socijalnih skupina, promicanje važnosti ljudskih odnosa, jačanje društvene solidarnosti i globalne povezanosti u cilju izgradnje održivog društva po mjeri svake osobe.

Foto: hrvatska udruga socijalnih radnika