Početak kampanje Zaklade Hrvatska za djecu ‘Učini mali korak velikim‘

Dječja prava ugrožena su svakog dana i sve je veći broj prijava nasilnog i zanemarujućeg ponašanje prema djeci, istaknuto je u utorak na panelu Zaklade “Hrvatska za djecu” na kojem je predstavljena kampanja “Učini mali korak velikim” cilj koje je zaštita prava djece.

“Svakog dana u Hrvatskoj i svijetu ugrožena su dječja prava. U odnosu na godinu ranije, 2021. imamo povećanje. Ured pravobraniteljice za djecu RH zaprimio je 269 prijava nasilnog i zanemarujućeg ponašanja prema djeci što je za 30 više nego u 2020. Nasilju i zanemarivanju bilo je izloženo ukupno 448 djece i 19 grupa djece”, istaknuto je u priopćenju.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević kaže da iako je na razini države prepoznata važnost sveobuhvatnog djelovanja na prevenciji nasilja i zanemarivanja djece u obitelji, nužno je kroz edukativne kampanje i preventivne aktivnosti i dalje osvještavati javnost o neprihvatljivosti nasilja te ohrabrivati prijavljivanje svakog nasilja, kao i sumnje da je dijete izloženo nasilju.

Zaklada u 13 godina djelovanja, za potrebe djece u potrebi izdvojila je 105 milijuna kuna i programima obuhvatila više od 80.000 djece. Marija Barilić iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike istaknula je kako Vlada provodi niz aktivnosti unaprjeđenja položaja i zaštite djece te se kroz strateške i zakonodavne aktivnosti smanjuje rizik od dječjeg siromaštva, osigurava sredstva za zadovoljavanje potreba djece te unapređuje izvaninstitucionalnu skrb za djecu.