Poziv za sudjelovanje na radionicu „Svjetska tržišta vina“ u Društveno kulturnom centru u Svetom Petru Orehovcu

Za sve vinogradare, vinare i ljubitelje dobre kapljice, u Društveno kulturnom centru u Svetom Petru Orehovcu, održat će se radionica na temu „Svjetska tržišta vina“. 

Hrvatski vinogradari i vinari bore za svoje mjesto i prepoznatljivost na europskom i svjetskom tržištu vina, gdje je konkurencija jaka. Ponajprije zahvaljujući prirodnim raznolikostima Lijepe naše, i vinorodna su područja međusobno različita, te se odlikuju raznovrsnim vinima, što Hrvatskoj uistinu može priskrbiti epitet zemlje vina. Kakvi su to trendovi u svijetu vrhunskih vina te kako se nositi sa svim izazovima koje donosi izlazak na europsko i svjetsko tržište, možete saznati na radionici 17. ožujka s početkom u 19.00 sati. 

Voditeljica radionice bit će dr. sc. Željka Mesić, iz Zavoda za marketing u poljoprivredi na Agronomskome fakultetu u Zagrebu. Dr. sc. Mesić govorit će o inovacijama kao pokretaču uspjeha u vinarskom sektoru, s naglaskom na inovacije koje primjenjuju male i srednje vinarije u Republici Hrvatskoj. Polaznici radionice imat će priliku diskutirati o strategiji i planu razvoja vinogradarstva i vinarstva na području Potkalničkog prigorja.

Radionica „Svjetska tržišta vina“ sufinancirana je sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“ čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo „Prigorec“ Sveti Petar Orehovec. Ciljevi projekta su formiranje kulturnog centra u Općini Sv. Petar Orehovec, osmišljavanje kulturnih programa koji će se odvijati u centru u koordinaciji partnerskih udruga te stvaranje modela sudioničkog upravljanja u suradnji općine i udruga.

Svjetska-trzista-vina_17.03.

Partneri na projektu su Udruga vinogradara i vinara “Sveti Vinko”, Općina Sveti Petar Orehovec, Likovna udruga Prigorje Art, Vatrogasna zajednica općine, Povijesno društvo Sv. Petar Orehovec i Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak. Voditeljlica projekta je Ana-Marija Petric Vlah, a koordinatorica Društveno kulturnog centra Barbara Vugrinec.

Ovim putem KUD Prigorec upućuje poziv članovima navedenih udruga te zainteresiranoj javnosti na održavanje osme od deset predviđenih radionica Udruge vinogradara i vinara „Sveti Vinko“, unutar ciklusa radionica „Nove vještine za dugu tradiciju“. 

Svrha radionica je poticanje proizvodnje grožđa i vina, promicanje vinske kulture i poboljšanje kvalitete nasada pod vinovom lozom, te povezano s tim, podizanje kvalitete vina na višu razinu, kako na području Općine Sveti Petar Orehovec, tako i na području Potkalničkog prigorja.

Sudjelovanje na radionici je u potpunosti besplatno, uz obvezno pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

Sadržaj ovog poziva isključiva je odgovornost KUD-a Prigorec.