Predstavljena monografija i otvorena izložba slika Barbare Percač

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici u zajedništvu s križevačkim Ogrankom Matice hrvatske i i knjižnicom, na Međunarodni dan žena, u utorak je u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” u Križevcima otvorena izložba slika te predstavljena monografija koprivničke pjesnikinje i slikarice Barbare Percač.
 
Na početku je prisutne pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice “Franjo Marković” Marjana Janeš Žulj, a zatim su monografiju i izložbu predstavili predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici Dražen Ernečić, Pero Markić, prof. likovne kulture i predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima Renata Husinec. 
Pjesme su čitale Katica Rajić i Marija Hegedušić te autorica Barbara Percač. 

Barbara Percač iz Koprivnice piše poeziju i slika. Prvi je put svoje likovne radove javnosti predstavila davne 1969. i otada nije prestala stvarati i izlagati. Njezina monografija “Barbara Percač”, objavljena 2020. godine, podnaslovom “retrospektiva slika i pjesama” najtočnije opisuje izložbu koju je pripremila za križevačku publiku. 
“Barbara ne slika ono što vidi već ono što zamišlja da vidi. Njezine vizije uvijek su rezultat viđenih elemenata stvarnosti. Vršeći selekciju tih viđenih elemenata kod formiranja svoje slikovne stvarnosti, ona polazi od realističkih detalja, ali ih transformira u umjetničku viziju.” Josip Slavić, ulomak iz monografije. 

Prigodan poklon pjesnikinji i slikarici uručili su članovi Udruge “Maslačak” Križevci, a Barbara Percač je njih kao i Ogranak Matice hrvatske u Križevcima darivala svojim slikama te knjižnicu monografijom.

ji/radiokrizevci.hr