Profesor Homen održao predavanje o Kiepachovima u Društveno kulturnom centru u Svetom Petru Orehovcu

Profesor Zoran Homen održao je jučer, 29. ožujka, u Društveno kulturnom centru u Svetom Petru Orehovcu radionicu na temu „Vlastelinstvo obitelji Kiepach“.

Profesor Homen autor je izložbe „Obitelj Kiepach od Haselburga u Križevcima“, održane 2004. u Gradskome muzeju Križevci. Jučer je orehovečkoj publici približio koliko je obitelj Kiepach ostavila traga u gospodarskom, kulturnom i inovatorskom radu, kako u Križevcima, tako i u cijelome Potkalničkome prigorju. Cijela je radionica bila popraćena prikazima dokumenata, uporabnih predmeta i fotografija obitelji Kiepach, koje je profesor Homen prikupio zahvaljujući suradnji s Paulom Kiepach, sestrom velikog izumitelja Marcela Kiepacha, kojeg mnogi nazivaju još i „križevačkim Teslom“. Osim dvorca u Križevcima, Kiepachovi su imali posjede u Gregurovcu i Dubovcu te vinograde na Humu pored Zaistovca, a sjećanja na tu obitelj još su živa među najstarijim stanovnicima ovog kraja te se prenose na mlađe naraštaje. Obitelj je nakon Drugog svjetskog rata doživjela tužnu sudbinu i iselila iz naših krajeva, nakon što su im oduzeti posjedi i srušen dvorac. Na jučerašnjoj radionici profesor Homen, kao da je vremeplovom okupljene vratio u neka prošla vremena, a svi su se složili da su ovakve radionice i okupljanja itekako potrebni, kako se bogata povijest ovog kraja ne bi zaboravila, a posebno kako bi se promicala svijest o velikanima našeg kraja, kao što je to bio Marcel Kiepach. 

Radionica „Vlastelinstvo obitelji Kiepach“ je sufinancirana sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“ čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo Prigorec Sveti Petar Orehovec. Partneri na projektu su Općina Sveti Petar Orehovec, Povijesno društvo Sv. Petar Orehovec, Likovna udruga Prigorje Art, Vatrogasna zajednica općine, Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak i Udruga vinogradara i vinara “Sveti Vinko”. Voditeljica projekta je Ana – Marija Petric Vlah, a koordinatorica Društveno kulturnog centra Barbara Vugrinec. 

Ova radionica, kao i sve ostale radionice koje će se održati u sklopu ciklusa radionica „Povijesni galop“, u potpunosti su besplatne i otvorene za zainteresiranu javnost.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost KUD-a Prigorec.