Svjetski je tjedan glaukoma

Ove godine od 06. – 12. ožujka diljem svijeta obilježava se Svjetski tjedan glaukoma. Fokus javnosti još uvijek usmjeren je na korona virus i njegove posljedice. Upravo zato je važno ne zaboraviti promicati svijest i znanje o glaukomu, vodećem uzroku nepovratnog gubitka vida.

Od 2013.g. uspješno obilježavamo Svjetski tjedan glaukoma kao mala zemlja s najviše raznovrsnih aktivnosti u brojnim gradovima, po čemu smo prepoznati u svijetu​. Tijekom dana otvorenih vrata u oftalmološkim ambulantama, odjelima i klinikama, ali i na javnim prostorima, provodile su se javnozdravstvene akcije besplatnog mjerenja očnog tlaka za građane  te ih educirali i dijelili edukativne brošure o glaukomu. Održan je velik broj predavanja o glaukomu koja su bila namijenjena građanima  i liječnicima obiteljske medicine. 

Svake godine Svjetski tjedan glaukoma završava se okupljanjem oftalmologa na međunarodnom simpoziju na temu glaukoma, Glaucoma Codes, a koji sadrži predavanja eminentnih stručnjaka iz inozemstva i Hrvatske, stručne rasprave, tečajeve i radionice.

Svjetski tjedan glaukoma završava  u subotu 12. ožujka 2022.g.  završnim događajem Svjetskog tjedna glaukoma, ovogodišnjem 7. međunarodnom Glaucoma Codes simpoziju. Sva događanja biti će organizirana sukladno uputama Ministarstva zdravstva RH.   

glaukom.hr