1. travnja obilježava se Dan borbe protiv alkoholizma

Svjetski dan borbe protiv alkoholizma obilježava se 1. travnja te se time upozorava na ovaj značajni javnozdravstveni problem današnjice. Ovisnost o alkoholu nije samo zdravstveni već i društveni problem s mnoštvo reperkusija po suvremeno društvo.

Godišnje se zbog zdravstvenih poteškoća uzrokovanih alkoholom liječi oko 9000 ljudi, a 1800 osoba zbrinjava se zbog akutne opijenosti, što sve skupa znatno opterećuje zdravstveni sustav. Kulturološko pijenje alkohola u našim krajevima je i dalje aktualno uz liberalne svjetonazore u mladih uz poimanje konzumacije alkohola kao društveno poželjnim. Najveći broj ljudi pije prigodno ili umjereno, bez štetnih posljedica. U ostalih pijenje poprima razmjere štetne navike, a kasnije i prerasta u ozbiljan poremećaj s nizom štetnih učinaka po zdravlje. Prije razvoja same ovisnosti javlja se niz pokazatelja zlouporabe kao što su zabrinutost obitelji te narušeni odnosi u obitelji ( nasilje), društveno nepoželjnja ponašanja poput prometnih prekršaja, ispadi u ponašanju same osobe koja zloupotrebljava alkohol uz  amneziju za isto. Upravo prepoznavanje tih ranih pokazatelja štetne uporabe alkohola te pravodobno reagiranje i traženje stručne pomoći smatra se ključnim u spriječavanju razvoja alkoholne bolesti te daljnjih oštećenja po zdravlje. Preporuča se u tim ranim fazama javljanje u neko od savjetovališta za probleme ovisnosti jer upravo intervencije u tim ranim fazama polučuju najviše pomaka. Puno teža stanja uz već narušeno tjelesno stanje zahtjevaju bolnički tretman.

Ovisnost o alkoholu se smatra nakon ovisnosti o nikotinu i kofeinu najčešćom ovisnošću s tendencijom daljnjega rasta. Alkoholizam kao bolest nosi sa sobom niz komplikacija što psihičkih što fizičkih.

Foto: pixabay.com