Konačno se vraćamo na staro normalno! Od sutra u ponoć ukidaju se gotovo sve mjere!

Danas je na konferenciji za medije Nacionalni stožer civilne zaštite najavio ublažavanje epidemioloških mjera.

-Sutra od ponoći izvan snaga su gotovo sve odluke Stožera koje se tiču svih dosadašnjih ograničenja, ostaje na snazi samo nošenje maski u zdravstvenim ustanovama te socijalnim ustanovama, kao i privremeno ograničenje o prelasku graničnih prijelaza – objavio je načelnik Stožera Davor Božinović.

Pojasnio je kako se većina mjera, obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, ukida. Obveza nošenja maski ostaje u zdravstvenim ustanovama, kod zaposlenika i pacijenata te osoba koje dolaze u prostore zdravstvenih ustanova, kao i u socijalnim ustanovama koje se bave smještajem starih i nemoćnih.

U svim ostalim situacijama nošenje maski samo je preporuka, koja ostaje na individualnoj procjeni.

Na graničnim prijelazima, nema zabrane ulaska u Hrvatsku, bez obzira iz kojih zemalja i razloga osobe dolaze, no državljani trećih zemalja morat će imati covid potvrdu, dok covid potvrde više neće biti obavezne za osobe koje dolaze iz Europske unije.

Ove odluke na snagu stupaju u ponoć, 9. travnja.

-Došao je i taj dan, kada globalna pandemija dolazi u silaznu putanju i kada možemo razgovarati o ublaživanju mjera. No, iz dana u dan i dalje ćemo pratiti relevantne parametre, s posebnim osvrtom na jesen. Pandemija jenjava i vjerujem da je virus izgubio mogućnost daljnjih prilagodbi – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Izvor: zagorje.com, Foto: Vlada RH