Učenici Srednje škole “Ivan Seljanec” uspješni na natjecanjima, a i sami će uzgojiti povrće za svoje specijalitete

Učenici Srednje škole “Ivan Seljanec” svoje znanje u praktičnom dijelu često pokazuju na raznim prezentacijama i natjecanjima. Nakon što su prije nekoliko dana učenici usmjerenja kuhar sudjelovali na regionalnom natjecanju World Skills Croatia 2022. u organizaciji Agencije za obrazovanje i od 12 škola osvojili peto i sedmo mjesto, od petka će sudjelovati na međunarodnom gastro natjecanju “Biser mora” koje će se održati na Braču, rekao nam je njihov nastavnik Mišel Doskočil. 

-“Tu sudjeluje preko 50 škola iz Hrvatske i inozemstva. Bit će to jedna prekrasna gastro scena. Imamo i konobarsku disciplinu koju vodi kolega Boro Petrek. Osim učenika i mentori se mogu natjecati kao i restorani i bit će to zasigurno krasna prezentacija i struke i gastronomije. Osim tih gastro natjecanja, volimo sudjelovati i na slastičarskim internacionalnim natjecanjima te smo u školu donijeli već sedam medalja” – kazao je Mišel Doskočil.

Kako bi učenici što bolje i vjernije doživjeli namirnice s kojima se susreću u radu, u gastronomiji, njihov nastavnik i mentor Mišel Doskočil osmislio je “zeleni projekt” koji će doprinijeti i zajednici i školi. 

-“Jedan od noviteta tog projekta je ekološka proizvodnja namirnica koje ćemo uzgajati sami na vrtu. Budući da radim dugo godina u gastronomiji i nastavnik sam kuharstva, na svojim putovanjima sam vidio da mnogi restorani velikih gradova i drugih regija imaju ekološki održivu proizvodnju proizvoda koje gosti mogu sami ubrati i donijeti da im kuhar to pripremi. Tako ćemo i mi raditi na Magdinim vrtovima, u suradnji s Gradom Križevcima i uz veliku podršku ravnateljice škole Gordane Juran Ratković koja podržava i potiče takve projekte. Osmislio sam projekt “Mirisni vrt Srednje škole Ivan Seljanec”, a naglasak će biti na ekološkoj proizvodnji mirisnog mediteranskog bilja i bilja kojeg uzgajamo na kontinentu. Osim toga sadit ćemo i različite vrste povrća koje možemo iskoristiti u proizvodnji i kod pripreme i dekoracije jela. Na taj način ćemo doprinijeti poboljšanju kvalitete učenja, druženja i usvajanja novih stvari. Želja je da učenici nauče i baratati alatima, da prepoznaju biljke, njihovu aromatičnost, kvalitetu i način uzgoja. Osim za jela,  došao sam na ideju da se povežemo s našim lokalnim poduzetnicima koji rade eko proizvode a nisu direktno vezani za ugostiteljstvo. Proizvodile bi se razne kreme i ulja koji se koriste za razne vrste opeklina i njegu ruku što je opet povezano s našim radom u kuhinji. Nadalje, tu je i priprema čajeva, a radili bi i sami svoje začine. Time hoću potaknuti učenike na jedan timski rad, lijepo druženje, terensku nastavu u  prirodi, prepoznavanje biljaka, dolaženje do ideja na koji način ih najbolje iskoristiti i proširivanje znanja.” – kaže Mišel Doskočil.

“Nije samo bit da oni to danas nauče, a sutra zaborave nego da to kasnije u svom životu primjenjuju u restoranima u kojima će raditi, možda će biti mentori  i šefovi kuhinja, pa da primjenjuju i tamo te zelene politike. “- ističe Mišel Doskočil.

Vrt je obrađen za sadnju, planira se postavljanje ukrasa tako da to postane prepoznatljivi mirisni vrt škole. Tu se uključuju i pomoćni kuhari – djeca s poteškoćama i učenici strojarskog usmjerenja koji su napravili  stolove za učionicu na otvorenom.

-“Krenuti ćemo sa sadnjom, uređenjem stazica i kada bude otvorenje u svibnju, već će se vidjeti veliki obrisi učeničkog rada. Smisao je da sam učenik sudjeluje u proizvodnji i kada vidi plodove svojih ruku u kasno ljeto i jesen, shvatiti će da su tu vrijednost oni sami napravili. To je učenje za daljnji život. Dok plodovi budu za ubirati, napravit ćemo i radionicu za građanstvo da vide što učenici mogu ekološki uzgojiti i ukusno napraviti. To će stvarno biti “od polja do stola” i ekološko” – napominje Mišel Doskočil.

Ističe da nema problema s upisima u zanimanje kuhar. Možda tome doprinosi i sve veća popularizacija gastronomije i ovog zanimanja.

-“No, treba puno više ulagati u strukovno obrazovanje da mlade povratimo u struku, jer bez struke mislim da niti jedna država ne može opstati, pa tako niti u gastronomiji, a niti u drugim zanimanjima. Volio bih da ti mladi ljudi koji uče od nas ostanu u Hrvatskoj i promoviraju našu gastronomiju na gastro sceni svijeta. Naši restorani su počeli biti prepoznatljivi u svijetu, osvajaju Mischelinove zvjezdice što znači da smo u vrhu svjetske gastronomije. Imamo vrhunske chefove kao i mlade u školama i samo ih trebamo znati zadržati u Hrvatskoj i trebamo to cijeniti.” – poručuje poznati križevački gastronom Mišel Doskočil.

ji/radiokrizevci.hr