Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Tijekom proteklog produženog vikenda na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 10 prometnih nesreća od čega jedna prometna nesreća s poginulom osobom, dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i sedam sa materijalnom štetom. U prometnim nesrećama  jedna osoba je smrtno stradala, a dvije osobe su ozlijeđene.

Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su sedam prometnih nesreća, a mladi vozači izazvali su tri prometne nesreće u kojima je jedan mladi vozač, motociklista, smrtno stradao, dok je jedan vozač ozlijeđen.

Od početka travnja 117 vozača zatečeno je kako upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola, a samo proteklog produženog blagdanskog vikenda 39 vozača.
Stoga apeliramo na vozače da ne sudjeluju u prometu ako su konzumirali alkohol i druga opojna sredstva, već da koriste „dogovornog  vozača“, javni ili taxi prijevoz.
Također, skrećemo pozornost vozačima svih vozila da prilagode vožnju uvjetima i stanju kolnika s obzirom na trenutne meteorološke uvjete.

Pozivamo vozače motocikala i mopeda te svih ostalih vozila L kategorije (motocikli s bočnom prikolicom, motorni tricikli, laki četverocikli i četverocikli) da provjere tehničku ispravnost svojih vozila prije sudjelovanja u prometu kao i da se odazovu akciji „Dani tehničke ispravnosti motocikala 2022“, odnosno besplatnom preventivnom tehničkom pregledu u bilo kojoj stanici za redovni tehnički pregled vozila tijekom sljedećeg tjedna.
 
Apeliramo na vozače motocikala i mopeda da poštuju prometne propise, a brzinu kretanja prilagode vremenskim uvjetima, karakteristikama i stanju prometnica. 
 
Upozoravamo sve vozače vozila na dva kotača na oprez jer nakon zimske stanke još uvijek nisu stekli dovoljnu agilnost za upravljanje svojim dvokotačnim vozilima, a ni vremenski uvjeti nisu idealni za njihovu vožnju. Također, upozoravamo na mogućnost gubitka kontrole nad vozilom uslijed mokrih i skliskih kolnika.  
 
Vozačima savjetujemo da poštuju ograničenje brzine kretanja vozila, prednost prolaska vozila na raskrižjima, razmak između vozila, propisno korištenje mobitela i sličnih uređaja.
Podsjećamo na obveznu upotrebu sigurnosnih pojaseva za sve putnike u vozilu te na pravilan prijevoz djece u vozilima korištenjem odgovarajućih autosjedalica.
 
Kako bi se smanjilo stradavanje sudionika u prometu te broj prometnih nesreća, tijekom vikenda do 25. travnja 2022. godine, provodit će se pojačani nadzor upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i opojnih sredstava, nadzor brzine kretanja vozila, korištenja mobitela, korištenja sigurnosnog pojasa, poštivanje prednosti prolaska, prijevoz djece u vozilima, nadzoru upravljanja vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane i ostalih najtežih prometnih prekršaja.
 
Na području policijske uprave posebna pozornost će se posvetiti nadzoru mladih vozača te nadzoru recidivista u činjenju prometnih prekršaja.
 
Također, u sklopu pojačanog nadzora prometa tijekom predstojećeg vikenda Policijska postaja Koprivnica provesti će akciju nadzora upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i mladih vozača.

PU KC-KŽ