Ponos i suze radosnice na promociji monografije DVD-a Sv. Petar Orehovec, autorice Petre Siladi Varović

Vatrogaskinje i vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sveti Petar Orehovec imali su dvostruki razlog za slavlje: osim što su obilježili 112. godišnjicu od svog osnutka, 10. travnja održana je i promocija monografije „110 godina dobrovoljnog vatrogasnog društva Sveti Petar Orehovec (1910.-2020.)“, autorice Petre Siladi Varović. 

U punoj dvorani Društveno kulturnog centra u Svetom Petru Orehovcu tražilo se mjesto više za sve one koji su željeli prisustvovati ovom svečanom događaju, od predstavnika susjednih DVD-ova, brojnih uvaženih gostiju i mještana općine. Program je otvoren izvođenjem vatrogasne himne u režiji najmlađih članova DVD-a Sveti Petar Orehovec. 

Uz mnogobrojne uzvanike, posebnu podršku autorici monografije i cijelome DVD-u Sveti Petar Orehovec iskazali su Ivan Matosović, tajnik Vatrogasne zajednice Grada Križevaca te Natalija Radotović Maksić, predsjednica DVD-a Križevci. Ivan Matosović u svom je izlaganju okupljene goste podsjetio na povijesni razvoj vatrogastva u Hrvatskoj, ali i na ulogu vatrogastva u našem društvu. Predsjednica DVD-a Križevci pripremila je osvrt na monografiju te je u svom izlaganju izdvojila najzanimljivije dijelove knjige.

Podršku orehovečkom DVD-u dao je predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Križevaca, Miroslav Petračija. Okupljenima se obratio i zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan, iznijevši pohvale za rad, trud i zalaganje DVD-a Sveti Petar Orehovec, uz posebne čestitke autorici monografije. Pred uzvanicima su govore održali i načelnik Općine Sveti Petar Orehovec Franjo Poljak te predsjednik DVD-a Sveti Petar Orehovec Dragutin Hendelja, koji su podržavali autoricu monografije u njezinome istraživačkome radu i naporima.

Na kraju se prijateljima i uzvanicima obratila i Petra Siladi Varović podijelivši svoja iskustva o ovom velikom poduhvatu u koji se upustila, a koje je na kraju urodilo monografijom, monografijom kojom će, kako kaže autorica u predgovoru: „biti sačuvana prošlost, zapisana sadašnjost, a zasigurno potaknuta i plodonosna budućnost vatrogastva u Svetom Petru Orehovcu“.  Zahvalila se i svim članovima orehovečke vatrogasne obitelji na svesrdnoj pomoći, naročito zamjeniku zapovjednika orehovečkog DVD-a Antunu Petricu, zapovjedniku DVD-a Tomislavu Tremskome i njegovoj obitelji, kao i ljudima koji su s njom surađivali na uređivanju knjige: lektorici Luciji Benčak, grafičarki Renati Tremski i Marini Trušćek, zaduženoj za tisak. Posebnu zahvalu uputila je članovima svoje obitelji koji su joj bili najveća podrška.

Promociju monografije moderirala je Barbara Vugrinec, koordinatorica Društveno kulturnog centra „Kuća ideja-prostor zajedništva“, pozvavši na kraju programa sve okupljene da nastave druženje uz zakusku koju su pripremili članice i članovi DVD-a Sveti Petar Orehovec.

Svi su gosti dobili svoj primjerak knjige. Večer su obilježile ponos i suze radosnice. Kako i ne bi? Od 10. travnja 1910. godine, generacijama se orehovečki vatrogasci nesebično žrtvuju kako bi spasili živote drugih ljudi, a sada je više od stoljeća bogate orehovečke vatrogasne povijesti trajno zabilježeno u monografiji.