Proslavljen 770. rođendan Križevaca – nagrada za životno djelo Ivanu Kataviću, počasni građanin Roberto Mansutti

Ivan Katavić – Ovo mi je najdraže priznanje, jer je u mome gradu

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Velikoj dvorani Hrvatskog doma  proslavljen je u ponedjeljak 770. rođendan Grada Križevaca. Svečanost povodom 770. obljetnice Grada i 270. obljetnice ujedinjenja Gornjeg i Donjeg grada otvorio je i goste pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Igor Frbežar te kazao da su u proteklih godinu dana članice i članovi Gradskog vijeća biti iznimno aktivni i da su svi programi i zaključci doneseni s ciljem da svakoj sugrađanki i sugrađaninu bude život u Križevcima što bolji i ugodniji. Nakon prikazanog filma o najvažnijim investicijama u gradu u proteklih godinu dana, obratio se gradonačelnik Mario Rajn. Istakao je da je bilo puno realiziranih projekata.

-“Naša nastojanja da Križevci budu moderan grad sretnih ljudi, grad koji cijeni vlastitu povijesnu veličinu nisu neostvariva i apstraktna. Stvorili smo poželjan eko sustav inovacija, novih ideja, pozitivnih promjena i društvene kohezije. ” – rekao je između ostalog gradonačelnik Mario Rajn.   

U ime prisutnih načelnika i gradonačelnika čestitke je uputila gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice Dragica Ratković, a zatim se obratio zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić koji se osvrnuo i na projekte aglomeracije na ovom području. U ime Vlade Republike Hrvatske čestitke je izrekao župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, u ime predsjednika Hrvatskog sabora obratio se Darko Sobota, a u ime predsjednika Republike Hrvatske čestitku uz 770. rođendan Križevaca je izrekao Mišel Jakšić.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su javna priznanja Grada Križevaca. Počasnim građaninom Grada Križevaca proglašen je Roberto Mansutti, gospodarstvenik koji je svojim nesebičnim zalaganjem zaslužan za napredak grada Križevaca te promicanje ugleda i položaja Križevaca u Republici Italiji i svijetu. U Križevcima je 2008. godine izgradio i otvorio tvornicu za proizvodnju alatnih strojeva i svojim radom i djelovanjem pridonio jačanju postojeće veze između prijateljskog grada Reane del Rojale i Grada Križevaca.

Nagradu za životno djelo primio je Ivan Katavić za izniman doprinos razvoju grada Križevaca te za promicanje gospodarstva i ugleda Grada Križevaca u Hrvatskoj i šire. U njegovoj dugogodišnjoj karijeri, koju je gradio u Križevcima, najznačajniji iskorak bio je 1993. godine pokretanjem poduzeća KTC d.o.o. Križevci. Ova obiteljska tvrtka danas je među 10 najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, djeluje na području 26 gradova, ima 28 supermarketa, 15 benzinskih postaja, 21 poljoljekarnu, 19 restorana i niz specijaliziranih ugostiteljskih objekata.

Plaketa Grada Križevaca dodijeljena je Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji “Maslačak” za dugogodišnje unapređivanje kvalitete življenja osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji, Križevačkoj astronomskoj udruzi Perzeidi za popularizaciju astronomije i prirodoslovlja među djecom i mladima, promicanje ugleda i značaja grada Križevaca u Hrvatskoj te Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Poljana Križevačka uz 130. obljetnicu uspješnog i kontinuiranog rada na zaštiti od požara i promicanju vatrogastva.

Priznanja Grada Križevaca primili su Marijan Kralj za višegodišnji nesebičan i predan rad u unapređenju kvalitete života mještana naselja Veliki Potočec, Ružica Bjeličić za dugogodišnji stručan pedagoški rad te provedbu procesa cjelovitog odgoja i obrazovanje i Ozren Bogdanović za dva desetljeća predanog kulturnog, umjetničkog i društvenog rada, a napose rada vezanog uz glazbenu umjetnost i kulturu.

Gradonačelnik je dodijelio i zahvalnice: Auto moto klubu Križevci uz 70. obljetnicu uspješnog i kontinuiranog rada na promicanju prometne kulture i sigurnosti te motociklističkog sporta, 15. protuoklopno topničko-raketnoj brigadi uz 30. obljetnicu osnutka i izniman doprinos u Domovinskom ratu te Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Erdovec uz 90. obljetnicu uspješnog i kontinuiranog rada na zaštiti od požara i čuvanju imovine.

U ime nagrađenih obratio se dobitnik nagrade za životno djelo Ivan Katavić koji se prisjetio dana kada je došao u Križevce .

  • “Nije ovo za mene mali dan. Sjećam se kada sam došao u Križevce. Kada gledam što sam sve napravio i ostavio, onda sam ponosan čovjek. Danas 1500 zaposlenih, formirana porodična firma u potpunosti i mogu reći –  potpuno sam zadovoljan. I danas se ne bih bojao kao niti 1991. godine kada je trebalo uzeti oružje. Kao dragovoljac bio sam među prvim redovima. I danas bih krenuo jer mislim da se vrijedno boriti za ovu zemlju. Ona daje prostora svakome tko hoće raditi, svakome tko ima u sebi onu žicu stvaralačku ima prostora za napredovanje. Zahvaljujem svima koji su dali svoj obol ovom prepoznavanju.  Iako mi ovo danas nije bilo jedino priznanje, bilo ih je još i šireg nivoa, ali ovo mi je najdraže jer je u mojem gradu.” – rekao je dobitnik nagrade za životno djelo Ivan Katavić.   

Počasni građanin Križevaca Roberto Mansutti također je zahvalio na ovom priznanju  te kazao da je njegovo postajanje počasnim građaninom Križevaca za njega znak prijateljstva.  

  • -“Ovo je i jedna obaveza za budućnost ” – kazao je Roberto Mansutti te istakao da će se i dalje zalagati za promicanje ugleda i položaja Grada Križevaca.

Svečanoj sjednici prisustvovali su brojni gosti,  biskup Križevačke eparhije mons. Milan Stipić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, gradonačelnici i predstavnici više gradova u Hrvatskoj te prijateljskih gradova Paga, Reane del Rojale i Novske, načelnici općina te gospodarstvenici, crkveni dostojanstvenici, predstavnici sudbene vlasti, državne uprave, policije, hrvatski branitelji, poduzetnici, obrtnici, ravnatelji ustanova, predsjednici i članovi udruga i drugi gosti. 

U glazbenom programu nastupila je sopranistica Ana Fortuna uz pratnju prof. Davora Golubića.

ji/radiokrizevci.hr