Put čipke u Likovnoj galeriji – 70 godina Gradskog muzeja Križevci

Uz 70 godina Gradskog muzeja Križevci u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci, u četvrtak je otvorena izložba “Put čipke – 70 godina Gradskog muzeja Križevci.

-” Drago mi je da nastavljamo s obilježavanjem ove obljetnice. Ovo je druga od četiri izložbe koje pripremamo uz ovu obljetnicu i vjerujem da će ljubitelji etnologije, čipke, baštine uživati u izložbi pa ih pozivam da je poprate” – rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi i zahvalila na potpori Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačkoj županiji i Gradu Križevcima.
Izložba ostaje otvorena do 21. svibnja 2022. Može se razgledati od ponedjeljka do petka od 10 do 13 i 18 do 20 sati, subotom od 10 do 12 sati. Ulaz na izložbu je besplatan.

Autorica izložbe, kustosica u Muzeju grada Koprivnce Vesna Peršić Kovač kazala je da je ovo tema kojom se bavi već dvadesetak godina i ova izložba je kruna toga profesionalnog bavljenja ovim područjem etnologije. Čipka na batiće izrađena u međimurskom selu Sveta Marija, poznata je pod nazivom „svetomarska čipka“. Osim na području Međimurja gdje je izrađivana, koristila se za ukrašavanje oglavlja i nošnje u Bilogori, sjeverozapadnoj Moslavini te križevačkom i vrbovečkom Prigorju. Cilj izložbe je prikazati sličnosti i razlike u upotrebi čipke, ali i istražiti kako je ona pronašla put do udaljenih krajeva te na kraju postala vrijednim dijelom kulturne baštine navedenih regija. Jedan dio izložbe posvećen je ženama iz Svete Marije koje su čipku izrađivale i prodavale te na taj način bile među rijetkim pripadnicama svojeg spola, stanovnicama seoskih sredina koje su se izborile za vlastiti prihod i ekonomsku neovisnost” – rekla je Vesna Peršić Kovač.

Obratio se i pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca Sandro Novosel koji je pohvalio održavanje izložbe, a otvorila ju je pročelnica Upravnog odjela

za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije Ana Mušlek koja je istakla da županija podupire ovakve programe.

U programu su nastupili članovi KUD-a “Prigorje”.

ji/radiokrizevci.hr