18. svibnja obilježava se Međunarodni dan muzeja u Gradskom muzeju Križevci – danas besplatan razgled Muzeja i promocija kataloga izložbe “Put čipke – 70 godina Gradskog muzeja Križevci”

Međunarodni dan muzeja, koji se obilježava 18. svibnja, inicirao je 1977. Međunarodni savjet za muzeje (ICOM). Ova se manifestacija od 1980. godine održava i u Hrvatskoj. Njen glavni organizator je Muzejsko-dokumentacijski centar u Zagrebu. Cilj ove manifestacije je popularizacija muzeja u javnosti, proširivanje interesa za baštinu te podizanje svijesti o ulozi muzeja u društvu.

Gradski muzej Križevci uključuje se u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Među glavne aktivnosti spada cjelodnevna otvorenost stalnog muzejskog postava i mogućnost njegovog besplatnog razgleda.

Sedamdesetu obljetnicu svoga osnutka Gradski muzej Križevci obilježava organizacijom četiri velike muzejske izložbe kroz koje prikazujemo nastanak i razvoj Muzeja te predstavljamo dio njegovih vrijednih zbirki. Prvom izložbom „Čuvar križevačke baštine“ publici je predstavljen rad i razvoj križevačkog muzeja i djelatnika, a izložbu su pratile pop up izložbe djece i učenika dječjih vrtića i osnovnih škola te COOR-a Križevci na temu križevačke baštine te je izložbu i muzej kroz travanj posjetilo dvjestotinjak malih čuvara križevačke baštine.

„Put čipke“ druga je u nizu izložbi i nastala je u suradnji Muzeja grada Koprivnice i Gradskog muzeja Križevci te uz mnoštvo suradnika i sudionika. Cilj izložbe je prikazati sličnosti i razlike u upotrebi čipke, ali i istražiti kako je ona pronašla put do udaljenih krajeva te na kraju postala vrijednim dijelom kulturne baštine navedenih regija. Jedan dio izložbe posvećen je ženama iz Svete Marije koje su čipku izrađivale i prodavale te na taj način bile među rijetkim pripadnicama svojeg spola, stanovnicama seoskih sredina koje su se izborile za vlastiti prihod i ekonomsku neovisnost.

Autori izložbe, kustosica Vesna Peršić Kovač i Ivan Vinković, posjetitelje će 18.5. u 11 sati provesti kroz izložbu u Likovnoj galeriji, a u 12 sat održat će se promocija kataloga i vizualnog identiteta uz goste dizajnerskog studija Rašić+Vrabec i mladu dizajnerice Zrinku Zagorec.

Povodom Međunarodnog dana muzeja Gradski muzej Križevci posjetiteljima nudi besplatan posjet Muzeju i razgled izložbe od 10 do 20 sati. Virtualne sadržaje koji prate rad Muzeja pronađite na YouTube kanalu i ISSUU stranici našeg Muzeja. Virtualne izložbe pogledajte na web stranici Gradskog muzeja Križevci.

Gradski muzej Križevci