Udruga vrtlara “Magda” vrlo je aktivna

Udruga “Magda” u Križevcima proizašla je iz inicijative vrtlara koji su vrtlarili na Gradskom vrtu.

-Javili smo se jedini na natječaj Grada za upravljanje tim područjem. Svi koji imaju tamo zakupljene gredice su i članovi udruge križevačkih vrtlara “Magda”. Zakupljenih gredica ima 39 i to je pun vrt. Od toga ima

23-je vrtlara i vrtlarica. Neki imaju po jednu, neki po dvije gredice. Tih 50 kvadrata je dovoljno da bi se opskrbila jedna obitelj, ali ne i za neke zalihe povrća za zimu. No, posebno za one zaposlene, ovo je dovoljno za rekreaciju i boravak u prirodi te proizvodnju zdrave hrane” – kaže predsjednica Udruge “Magda” Olga Razum Šujica.

“Na vrtlarenje građane potiče želja da uzgoje vlastitu, zdravu hranu.”Na području Magdinog vrta nije dozvoljeno korištenje kemijskih sredstava, herbicida, pesticida ni mineralnih gnojiva. Postoje savršene alternative tome i mi o svemu učimo jer je to edukacijski poligon. Puno nam je pomogla tvrtka Poljocentar s popustom za članove, ali i pružanjem stručne pomoći što nam je vrlo važno. Imali smo radionicu o tome kako osnovati vrt i to nam je od velike pomoći. Isto tako, iskusni vrtlari mogu pomoći onima mlađima. Neki su po prvi puta primili motike u ruke i nemaju puno znanja, ali na vrtu je uvijek netko prisutan tko ima iskustva” – kaže Olga Razum Šujica.

Vrtlari Magdinog vrta proveli su već brojne akcije, a slijedi im radionica kompostiranja. Na Magdinom vrtu pridružili su ime se i učenici Srednje škole “Ivan Seljanec” koji uče vrtlariti kako bi proizveli zdravu hranu koju će zatim pripremati. Vrt je sada zazelenjen, brojne sadnice su u njemu.

Uz primjenu agrotekstila i malčiranja može se produžiti sezona uzgoja hrane čak i zimi, kaže Olga.

Križevački gradski vrt nosi ime Magdin vrt u spomen na Križevčanku Magdu Logomer Herucinu, osuđenoj za magiju, a koja je bila travarica.

Kako bi se više doznalo o njoj, križevačka udruga vrtlara Magda i Gradska knjižnica “Franjo Marković” organiziraju u četvrtak u 18 sati predstavljanje knjige “Magija na hrvatskome povijesnom prostoru” autora dr. sc. Denivera Vukelića.

ji/radiokrizevci.hr

foto: orš