8. svibanj – Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Međunarodni dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježava se 08. svibnja još od 1948. godine. Obilježavanje ovog dana predložila je Međunarodna federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u čast Jeana-Henrija Dunanta na dan njegova rođenja.

Jean-Henry Dunant (08. svibnja 1828. – 30. listopad 1910.) osnivač je Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Dunant je 1862. godine objavio knjigu “Sjećanje na Solferino” bitku između austrijske i francusko-sardinijske vojske. On sam se 24. lipnja 1859. godine našao na samom bojnom polju kod Solferina u Italiji gdje je uz pomoć mještana i njihovih domova organizirao pomoć ranjenicima. Na samom polju ostalo je 40 000 ranjenih i ubijenih vojnika, a zbog tadašnje organizacije i stanja zdravstvene službe nisu imale niti dostatan broj ljudi, a tako ni materijalnih sredstava da bi pomogli svima koji su se ondje našli. Dunant je pomoć pružio svima bez obzira na to kojoj strani su u sukobu pripadali. Govorio je kako su svi ljudi braća. U knjizi ističe i naglašava potrebu za osnivanjem društva za pomoć koja će u vrijeme mira obrazovati dobrovoljce koji će služiti u vojnim sanitetskim službama, za zaštitom ranjenika bez obzira na odabranu stranu u sukobu te za sklapanje međunarodnih ugovora koji će regulirati rad sanitetskog osoblja i društva za pružanje pomoći i poštivanje njihove neutralnosti. Njegova humanitarnost bila je prekretnica u povijesti čovječanstva.

Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca čine: Međunarodni odbor Crvenog križa, Međunarodna federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca te nacionalna društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Misija Pokreta je sprječavati i olakšavati ljudsku patnju gdje god ona bila; štititi život i zdravlje te osigurati poštivanje ljudskog bića, osobito u vrijeme oružanih sukoba i ostalih kriznih situacija; raditi na sprječavanju bolesti i unaprjeđenju zdravlja i socijalne zaštite; poticati dobrovoljni rad (volontiranje) i stalnu spremnost članova Pokreta za pružanje pomoći te razvijanje osjećaja solidarnosti prema svima kojima je potrebna pomoć i zaštita. Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca djeluje u vrijeme mira.

Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca okuplja 191 međunarodno priznato nacionalno društvo Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

U Hrvatskoj Crveni križ djeluje od 1878., a nakon proglašenja samostalnosti (10. listopada 1991. godine) i odlukom Hrvatskog sabora postaje nacionalno društvo. 22. kolovoza 1993. godine primljen je u punopravno članstvo Međunarodnog pokreta Crvenog križa.

Foto: pixabay