IRON MAIDEN – Arena Zagreb – 21.00 h

Konačno nakon pune tri godine, možemo se družiti i uživati u onome što volimo, bez obzira od kuda dolazite, koje ste vjere ….vi ste svi naša braća…. poručio nam je nakon treće ili četvrte stvari frontman Iron Maidena Bruce Dickinson. Bila je to 100% istina, jer evo konačno nakon dugo vremena u Zagrebu konačno HM svjetska atrakcija band. A baš ”Maideni” izabrali su Zagreb da otvore svoju Legacy Of The Beast” turneju. 

Pred rasprodanom Arenom ”Maideni” su pokazali po tko zna koji puta zašto su sinonim za heavy metal. Sinoć je zagrebačka Arena doslovno bila hram HM u kojem se okupila publika koja voli ovaj glazbeni stil. No, isto tako kako opravdati ”naslijeđe zvijeri” kada su koncert jednako pohodili i djede i bake, njihova djeca i unučad. Da dobro ste pročitali priznajem da to nisam očekivao. Brojni fanovi stigli su nam u Arenu iz susjednih država ponajviše je bilo Slovenaca ma… naravno, to je priča koja još od mojih mladenačkih dana ima doista snažnu konstantu. 

Moj bratić Draženko i ja stigli smo na plato ispred Arene ranije vodeći se iskustvom da na ovako velike stvari treba imati prije svega dovoljno vremena i to se pokazlo ispravno . Sve u svemu nakon nekih peripetija nas dvojica našli smo se ispred bine, ali dovoljno daleko od onih opakih fanova ipak mi ”cifra” godina ne dozvoljava da se baš guram u prve redove, što se opet pokazalo pogrešnim jer jednako su uživali oni s manje i još manje godina, kao i mi sa više i još puno više godina. Eklatantan primjer toga bila su dva malo korpulentnija frenda koji su se toliko predali ”Maidenima” da ih je redar morao upozoravati da ipak malo smanje doživljaj i tako da  prežive ovih sat i 45 minuta doslovne HM razbijačine, rasturačine ili kako god hoćete zvati… ono što je sinoć odzvanjalo zagrebačkom Arenom!

Ono što mene osobno oduševljava to je profesionalizam ”do jaja” jer su Bruce i ekipa bili točni u sekundu i odmah su krenuli pakleno, opako i bez imalo zadrške. Treba se svih ovih proteklih desetljeća rada i nastupanja još uvijek jednako davati… nije to lako… niti jednostavno. Cijela priča kreće samurajem Eddiejem i potom se samo rola. I sad bih ovdje mogao početi nabrajati stvari koje su odsvirane i praviti se kao ono … ja sve to znam i te ”brije”… a sve je lijepo već objavljeno na netu. I da… ta fora… što brže, što prije, nešto objaviti …to je danas strašna presija, koja od nas traži da odmah damo sve i prenesemo sve, a to nije baš previše jednostavno. Lako je nekada bilo nažalost pokojnim reporterima i glazbenim kritičarima poput Dražena Vrdoljaka i Darka Glavana…sve je bilo u nekoj opuštenoj formi jer su se izvještaji objavljivali i više od mjesec dana nakon održanog koncerta. 

Danas, jednostavno se ne stignu slegnuti sve te silne emocije i kroz tijelo procesuirati sva ta silna energija, glazbeni udari, koji osobito na ovakvim koncertima vas doslovno samelju. Koliko se god trudio opravdavati svu tu spiku i sada dok pišem ove rečenice sam pod velikim dojmom, a ovo mi nije prvi takav koncert. Davno sam bio fan HM  i uvijek volim poslušati nešto od te mjuze. Naime, već više desetljeća predan sam glazbenom stilu, koji je dijametralno suprotan ovome što je sinoć paralo prostorom zagrebačke Arene. Ali to me nije priječilo da primim sve što su nam tako znalački i profesionalno isporučili :Steve Harris ( bas), Dave Murray ( gitara), Adrian Smith (gitara), Janick Gers ( gitara), Nicko McBrain (bubnjevi) i Bruce Dickinson (vokal). 

Sve to  još jednom se pokazalo kao mjuzom, koja definitivno ima budućnost i ima svoju publiku, bez ikakvih generacijskih limita. Sjajno zar ne?! 

Odlična i efekta scenografija, odlična svirka, izvrsni Bruce, raspoložena ekipa jednostavno su sjajno otvorili svoju turneju, pred rasprodanom zagrebačkom Arenom! Nakon koncerta malo si je ekipa ”brijala” dok se gužvara ne rasčisti i spika je išla u onom smjeru, a moglo je biti više kontatka s publikom, možda još potencirati razglas, možda još više pivskog tuširanja, više da Eddie bude na ”stageu” itd. 

Jednako tako rolam po netu i vidim da svi pišu ili kopiraju tekstove jedni od drugih, bez imalo osobnih refleksija. Što mi je čudno, ali zapravo i nije kada nije važno što i kako objaviti, već je važno biti prvi, čak i ako niste previše upućeni u materiju. Svi pišu publika je pjevala  na stvar … a kaj prije i poslije nije? Možda sam lud ili ne znam što, ali koliko sam imao prigode čuti ljudi oko mene pjevali su i druge stvari ”Maidena” a ne samo tu jednu!   

Na kraju, iskreno volio bih da je ovo…. samo tek sjajan početak vrhunskih koncerta u Zagrebu…po onome što su sinoć ”Maideni” pokazali  ”nema frke”  i ono što me posebno veseli bez obzira na sve … je činjenica da još uvijek ima puno mladih i mlađih generacija i to je jedino što je važno ! 

Definitivno… HM is not dead!

Set lista: 

  1. Transylvania 

(Legacy of the Beast videogame promo on screen) 

Play Video 

  1. Doctor Doctor 

(UFO song) 

Play Video 

  1. Senjutsu 

(live debut) 

Play Video 

  1. Stratego 

(live debut) 

Play Video 

  1. The Writing on the Wall 

(live debut) 

Play Video 

  1. Revelations 

Play Video 

  1. Blood Brothers 

(first time since 2017) 

Play Video 

  1. Sign of the Cross 

Play Video 

  1. Flight of Icarus 

Play Video 

  1. Fear of the Dark 

Play Video 

  1. Hallowed Be Thy Name 

Play Video 

  1. The Number of the Beast 

Play Video 

  1. Iron Maiden 

Play Video 

  1. Encore:
  2. The Trooper 

Play Video 

  1. The Clansman 

Play Video 

  1. Run to the Hills 

Play Video 

  1. Encore 2:
  2. Churchill’s Speech 

Play Video 

  1. Aces High 

(first time as show closer) 

Play Video 

  1. Always Look on the Bright Side of Life 

(Monty Python song) 

Yours , 

Mladen Lončar -Mike

Photo :  Draženko Kapović