Izložba narodnih nošnji orehovečkog kraja u organizaciji KUD-a Prigorec

Kulturno umjetničko društvo Prigorec iz Svetog Petra Orehovca koje je nositelj projekta „Kuća ideja-prostor zajedništva“ poziva Vas na radionicu i izložbu narodnih nošnji pod nazivom „Tragovi zaborava“.

Ova izložba narodnih nošnji bit će prvi cjeloviti prikaz tradicijskog odijevanja Svetog Petra Orehovca i okolice. Zahvaljujući brojnim starijim kazivačima, čija su sjećanja i kazivanja doprinijela novim saznanjima o tradicijskom odijevanju orehovečkog kraja, sačuvani i rekonstruirani odjevni predmeti će se ovom prilikom prvi puta predstaviti javnosti.

Članovi KUD-a Prigorec godinama predano rade na očuvanju tradicijske kulturne baštine. Na projektu „Kuća ideja-prostor zajedništva“ održavane su radionice s ciljem promicanja folklornog bogatstva orehovečkog kraja, a spomenutom će izložbom prezentirati rezultate rada i istraživanja.

Dođite stoga 21. svibnja s početkom u 19.00 sati u Društveno kulturni centar na adresu Sveti Petar Orehovec 133. Upoznajte se s narodnim nošnjama, na taj ćete način postati prenositelji i čuvari tradicije koju treba njegovati, jer što je narod bez tradicije.

Voditeljica će biti Vesna Peršić Kovač, etnologinja i viša kustosica Muzeja grada Koprivnice pod čijim se stručnim vodstvom organizira i cjelokupna izložba.

Ova radionica i izložba sufinancirane su sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“ čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo „Prigorec“ Sveti Petar Orehovec. Ciljevi projekta su formiranje kulturnog centra u Općini Sv. Petar Orehovec, osmišljavanje kulturnih programa koji će se odvijati u centru u koordinaciji partnerskih udruga te stvaranje modela sudioničkog upravljanja u suradnji općine i udruga. Partneri na projektu su Općina Sveti Petar Orehovec, Likovna udruga Prigorje Art, Vatrogasna zajednica općine, Povijesno društvo Sv. Petar Orehovec, Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak i Udruga vinogradara i vinara “Sveti Vinko”. Voditeljica projekta je Ana-Marija Petric Vlah, a koordinatorica Društveno kulturnog centra je Barbara Vugrinec.

Ovim putem KUD Prigorec upućuje poziv članovima navedenih udruga te zainteresiranoj javnosti na održavanje devete i desete od sveukupno deset radionica te na završnu izložbu unutar ciklusa radionica pod nazivom „Očuvanje kulturnog blaga“.

Sadržaj ovog poziva isključiva je odgovornost KUD-a Prigorec.