Održana konferencija na temu “Zaboravljena jela Prigorja”

Konferencija na temu predstavljanja filma “Zaboravljena jela Prigorja” održala se 26. svibnja u prostorijama restorana “Gornjevinska klet”

Glavni organizator konferencije je Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije koju predstavlja pomoćnica direktora Kristina Sočev.

Uz pomoćnicu direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Kristinu Sočev, konferenciji su prisustvovali zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, idejni začetnik projekta Miroslav Mirković te Stjepan Dolenec koji je zaslužan za tehničku izvedbu programa.

“Prošlo je godina dana kako smo predstavili prvi dio projekta. Bila nam je intencija pokriti cijelu županiju. Cilj ovog projekta je zabilježiti tradiciju, ostaviti stare recepte ovim mladim generacijama i naraštajima da ta tradicija ne ostane zaboravljena. U treći dio projekta uključen je grad Križevci i 5 okolnih općina koji su se stvarno potrudili.” – istaknula je pomoćnica direktora TZ Kristina Sočev

“Krenulo je s idejom očuvanja zaboravljenih jela iako ona nisu tako reći zaboravljena, ali polako neka od tih jela izumiru. Bez pomoći žena i udruga žena ovaj projekt ne bi bio moguć. Vrijednost ovog projekta vidjeti će se kroz nekih 5-10 godina. Film koji smo osmislili traje sat i pol, što mislim da je velika vrijednost za buduće generacije.” – ističe idejni začetnik projekta Miroslav Mirković

Za kraj konferencije par riječi uputio je zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić – “Svi se mi sjećamo onog što su naše bake pripremale koje se nažalost jako malo pripremaju. Jedna takva inicijativa sigurno će potaknuti da se to ne zaboravi, ali možda nekog da ponovo poželi spremati takva jela.”

Nakon završene konferencije svi prisutni su bili počašćeni prefinim ručkom domaćina restorana “Gornjevinska klet”.

(lh/radiokrizevci)