Poziv vinskim entuzijastima na radionicu sommelierstva u Svetom Petru Orehovcu

Vinogradari i vinari Potkalničkog prigorja pozivaju se u Društveno kulturni centar u Svetom Petru Orehovcu gdje će se održati radionica na temu „sommelierstva“.

Riječ „sommelier“ dolazi iz francuskog jezika, a označava vrhunskog poznavatelja vina koji razumije vinsku kulturu. Ukoliko ste vinski entuzijast i želite naučiti kako procijeniti vino pomoću osjetila vida, mirisa i okusa, dođite 11. svibnja s početkom u 19.00 sati, na adresu Sveti Petar Orehovec 133

Predavačica i voditeljica radionice bit će sommelierka Jelena Šimić Valentić, vlasnica Pupitresa, poznatog zagrebačkog vinskog bara i butika vinske kulture, iza koje je više od 800 održanih vinskih radionica.

Polaznici će se na radionici upoznati sa različitim vrstama čaša i boca za vino, kako se pristupa gostu, praktičnom prikazu posluživanja bijelog vina, zatim dekantiranju i posluživanju crvenog vina, temperaturi posluživanja različitih vina te kušanju vina.

Radionica „Sommelierstvo“ sufinancirana je sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“ čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo „Prigorec“ Sveti Petar Orehovec. Ciljevi projekta su formiranje kulturnog centra u Općini Sv. Petar Orehovec, osmišljavanje kulturnih programa koji će se odvijati u centru u koordinaciji partnerskih udruga te stvaranje modela sudioničkog upravljanja u suradnji općine i udruga.

Partneri na projektu su Udruga vinogradara i vinara “Sveti Vinko”, Općina Sveti Petar Orehovec, Likovna udruga Prigorje Art, Vatrogasna zajednica općine, Povijesno društvo Sv. Petar Orehovec i Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak. Voditeljica projekta je Ana-Marija Petric Vlah, a koordinatorica Društveno kulturnog centra Barbara Vugrinec.

Ovim putem KUD Prigorec upućuje poziv članovima navedenih udruga te zainteresiranoj javnosti na održavanje desete od deset predviđenih radionica Udruge vinogradara i vinara „Sveti Vinko“, unutar ciklusa radionica „Nove vještine za dugu tradiciju“.

Svrha radionica je poticanje proizvodnje grožđa i vina, promicanje vinske kulture i poboljšanje kvalitete nasada pod vinovom lozom, te povezano s tim, podizanje kvalitete vina na višu razinu, kako na području Općine Sveti Petar Orehovec, tako i na području Potkalničkog prigorja.

Sudjelovanje na radionici je u potpunosti besplatno

Sadržaj ovog poziva isključiva je odgovornost KUD-a Prigorec.