Suradnici radijske emisije Rock -Oko (Mladen Loncar -Mike i Dubravko Vrcelj -Meri) i Blues za vas uz VIP tretman na koncertu Bosak & Second Hand Banda” u zagrebačkoj Tvornici 12. svibnja. Urednici radijskih emisija radija Križevci ponovo u akciji !

Veliki koncert Bosak & Second Hand Banda u zagrebačkoj Tvornici bio je svojevrsna potvrda njihovog dugogodišnjeg truda, znanja, umješnosti, zalaganja, znoja i rada, te puno, ali doista puno vjere u ono što voliš i radiš. I u konačnici zbog čega si zapravo tu… i jednostavno postojiš!

12. svibanj i ovaj koncert u Tvornici B&SHB biti će upisan na ovaj ili onaj način, kao svojevrsna prekretnica u njihovoj egzistenciji i daljnjem radu. Taj trenutak ću sad komparirati s velikim i nažalost pokojnim Teksas rock n’ blues gitaristom S.R. Vaughanom. O čemu se radi ? 

Ovdje sada nije riječ o tome jel’ je koncert bio dobar, odličan ili super …već se radi o mojoj percepciji cijele te njihove priče. 

Koncert je bio baš onakav kakav treba biti! 100% ”FULL i IN” odnosno…tko zna i tko kuži tu priču on je bio sinoć uz B&SHB, a tko nije i bolje da nije … takvi  jednostavno ne zaslužuju biti niti mrvica ove sjajne torte, koja je svojim izgledom i okusom… oprostite zvukom, doslovno svih dva sata i dvadeset minuta preplavljivala one, koji kuže ovu glazbenu priču. 

U svojim najavama Marko Bosak je ukazivao na činjenicu da kod njih sintagma :No bullshit , no fake smiles, just music fueled with true stories, written and played from the heart!” Opstaje već puna dva desetljeća i kao što smo imali prigode čuti tako će biti i ubuduće. To su nam svima B&SHB  jasno i direktno dokazali i pokazali.

Standardna ekipa (Draženko Kapović, Dubravko Vrcelj –Meri i Mladen Lončar-Mike uz pridruženog nam ”frenda” Renata Janjića te uz Voju Čirića, glazbenika, povratnika iz Amerike konzumirali smo sve pogodnosti VIP tretmana i imali smo apsolutnu slobodu uživati u koncertu i raditi svoj posao, svatko na svoj način, ali ne bih previše o tome! 

B&SHB počeli su koncert gotovo na vrijeme i sljedeća dva sata i dvadeset minuta predali su nam ”brdo odlične mjuze”, predali su nam svoje pozitivne vibracije i osjećaje, ali su jednako tako oni zdušno upijali povratni ”feedback” publike! Svi znamo, kad se taj  kotač pokrene teško tko ga može zaustaviti. To je stvar inercije! I to se dogodilo! IZUZETNI i IZVRSNI osjećaji i atmosfera. 

S druge pak strane,  oko ovog banda radi jako puno vrijednih, predanih i marljivih ljudi,  koji će učiniti ama baš sve.., da svaki puta ova live svirka, prođe bez ikakvih velikih stresova i iznenađenja. 

Teško da mogu posebno nekoga izdvajati, jer je koncert zapravo zajednička svirka i predaja pjesama publici i ako je pozitivan odgovor … a je… tko zadovoljniji! Na koncertu B&SHBu ničega nije falilo, sve je bilo na svom mjestu i samo je trebalo tu glazbenu priču razraditi i dograditi, a Marko i band su to sjajno činili u svakom segmentu scenske prezentacije i forme. Posebnost je bio i nastup IZNENAĐENJA Tine Kresnik svima jako dobro znane back pjevačice Parnog valjka, koja nas je počastila izvedbama pjesama, koje uvijek zapale publiku … naravno, tako je bilo i ovaj puta.Back vokali u bandu su posebna i nadasve ekspresivna priča. Teško je to opisati riječima bolje ih je čuti i samo uživati! 

Bosak & The Second Hand Band vam donose glazbu koju možete osjetiti i čuti dok je slušate… GLASNO!  I to je zapravo jedina ispravna formula, tek tada je sve kompletno i baš tako treba biti!

Njihovi nadahnuti aranžmani poznatih stvari osvajali su publiku, koja doista nije štedila ni grla i ruke. Svako malo isticali su se pojedini članovi banda, koje Marko vrlo ciljano potiče svojom stalnom eksponiranom energičnošću i permanentnim  poticanjem na zajedništvo pubilke i banda i obrnuto. 

 I na kraju želim svima jasno i nedvosmisleno poručiti …. e da, priča s početka teksta Stevie Ray Vaughana, e da… ona ide ovako :” Početkom 1982. Double Trouble svirali su  u Continental Clubu u Austinu. Impresioniran tada kompletnim nastupom, legendarni producent Jerry Wexler preporučio je bendu da nastupi na Montreux Jazz Festivalu  u Švicarskoj,no… bio je to potpuni fijasko. Publika ih je dočekala na nož … nisu preferirali SR Vaughanov električni blues, više su voljeli onaj tiši akustični blues.  No, na kraju u jednom od dva nastupa u jednom kasinu prilazi im David Bowie i oduševljen svirkom SR Vaughana, angažira ga za svoj tada predstojeći album ” Let’s Dance”. 

Samo dvije godine kasnije Double Trouble ponovo su došli na Montreux Jazz Festival, ali ovaj puta kao ”headlineri” i … ovaj puta dočekani su … ovacijama! E, tu je ta komparacija i stoga neka se zapitaju svi oni, koji sinoć nisu bili dio ovog koncerta, a možda su trebali biti iz ovog ili onog razloga. 

Velika većina nas, koji smo s Markom i bandom slavili samo i isključivo dobru mjuzu. Tom prigodom postali smo svjedoci njihovog zapravo velikog koraka u daljnjoj karijeri. Nisam baš siguran da će njima trebati  do potpunog uspjeha te dvije godine … previše ljudi,previše! To će se zbiti u puno kraćem vremenskom razdoblju i Bosak & Second Hand Band će ubrzo biti tamo,  gdje im je i mjesto… ”on the top”! 

A mi smo bili dio te sjajne i impresivne glazbene priče Bosak & Second Hand Banda. Hell YEAH!!!

Yours 

Mladen Loncar–Mike