U Gradskom muzeju Križevci obilježen Međunarodni dan muzeja – najavljeno preseljenje Muzeja za 2-3 godine u veći prostor

Na današnji dan, 18. svibnja obilježava se Međunarodni dan muzeja. Povodom tog dana u Gradskom muzeju Križevci danas je organiziran besplatan razgled Muzeja i promocija kataloga izložbe “Put čipke – 70 godina Gradskog muzeja Križevci”.

„Put čipke“ druga je u nizu izložbi uz 70 godina Gradskog muzeja Križevci i nastala je u suradnji Muzeja grada Koprivnice i Gradskog muzeja Križevci te uz mnoštvo suradnika i sudionika. Cilj izložbe je prikazati sličnosti i razlike u upotrebi čipke, ali i istražiti kako je ona pronašla put do udaljenih krajeva te na kraju postala vrijednim dijelom kulturne baštine navedenih regija. Autori izložbe, kustosica Vesna Peršić Kovač iz Muzeja grada Koprivnice i Ivan Vinković, posjetitelje su danas proveli kroz izložbu u Likovnoj galeriji, a zatim je održana promocija kataloga i vizualnog identiteta uz goste dizajnerskog studija Rašić+Vrabec i mladu dizajnericu Križevčanku Zrinku Zagorec. Uvodno se obratila ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi.

Zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško najavio je preseljenje Gradskog muzeja Križevci za 2-3 godine u županijsku palaču.

“Znam da ljudi još uvijek ne vjeruju da mi stvarno mislimo raditi novi muzej, ali neki koraci su pokrenuti i ravnateljica je jako uključena u to. Sve to ne ide brzo i svašta se mora odraditi prije same građevine. Sigurno da smo se ozbiljno uputili u to i nadam se da ćemo kroz 2-3 godine biti spremni možda za to preseljenje u županijsku palaču i imati jedan stvarno ozbiljan muzej” – rekao je Danijel Šaško.

– Moramo vjerovati i raditi na tome inače se neće dogoditi. Ali radi se i to je proces – rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi.

Autorica izložbe i urednica kataloga Vesna Peršić Kovač osvrnula se zatim na izložbu Put čipke i izradu vrijednog kataloga koji obuhvaća nastanak i razvoj čipke te jedan od autora Ivan Vinković koji je govorio o provedenim istraživanjima da bi se došlo do vrijednih podataka o blagu koje kriju škrinje u mnogim domaćinstvima. Obratio se i Marko Rašić iz dizajnerskog studija Rašić+Vrabec te dizajnerica Zrinka Zagorec koji su zahvalili na suradnji uz želju za sudjelovanjem i u budućim projektima Muzeja.

Izložba Put čipke može se u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja razgledati još do subote.

ji/radiokrizevci.hr